KulturaNaslovna

Pančevo: „Žetelački dani” održani su po 25. put u Vojlovici

U Vojlovici su 25. put zaredom organizovani tradicionalni vojlovački „Žetelački dani” – manifestacija koja je ove godine održana 19. i 20. jula.

Centralni događaj manifestacije Žetelački dani otpočeo je tokom prepodneva ispred MKUD-a „Tamaši Aron“ u Vojlovici. Žene iz Vojlovice ali i druga udruženja iz južnog Banata prikazale su svoje rukotvorine i razne specijalitete koje su umesile, dok su se žeteoci okupljali i formirali kolonu zajedno sa članovima Slovačkog udruženja „Đetvan“.

Lokalna samouprava i ove godine izdvojila je novac i pomogla u organizaciji manifestacije Žetelački dani jer želi da se tradicija i običaji očuvaju koje su ujedno i kulturno bogatstvo Pančeva.

Mnogobrojni gosti, od kojih su neki stigli i iz Australije, mogli su da uživaju u prelepim konjima, neki od njih upregnuti su u zaprege koje vuku punu prikolicu mladih koji su krenuli na kosidbu.

Cilj Žetelačkih dana je da se ne zaboravi značaj i način skidanja poslednjih otkosa ovogodišnjeg roda pšenice onako kako se radilo u vreme pre kombajna.

Posle završene žetve vredne žene iz Vojlovice, obučene u živopisne nošnje, poslužile su pravi paorski doručak: domaći hleb, slaninu, kobasice, sir i paradajz. Zatim su žeteoci krenuli kroz Vojlovicu, počevši od Grobljanske ulice, kroz Petefi Šandora, Janka Čmelika, Janošikovom do Boračke, gde su završili svoj defile.

Na ovoj manifestaciji priliku da predstave svoje radove imale su i žene iz brojnih udruženja iz Pančeva i okoline.

 

 

Prvog dana manifestacije, 19. jula, priliku da se predstave imali su gosti iz Mađarske i Australije, KUD “Heroj Janko Čmelik” iz Stare Pazove, kao i domaćini iz Vojlovice MKUD-a Tamaši Aron i SKPD-a Đetvan.

Žetelačkim balom večeras u prostorijama SKPD „Đetvan“ i MKUD „Tamaši Aron“ biće zatvoreni ovogodišnji Vojlovački žetelački dani.

Organizatori ove dvodnevne manifestacije su Mađarsko kulturno-umetničko društvo „Tamaši Aron“ i Slovačko kulturno-prosvetno društvo „Đetvan“.