DruštvoNaslovna

U Pančevu obeležen Dan mladih – kultura i obrazovanje i dalje prioritet

Grad Pančevo se i ovog 12. avgusta našao na svetskoj mapi organizatora programa za mlade povodom Dana mladih. Dom omladine Pančevo, Kancelarija za mlade Gradske uprave grada Pančeva i omladinske organizacije civilnog društva organizovali su različite događaje povodom obeležavanja Dana mladih, pod sloganom „Transformacija obrazovanja”.

Povodom međunarodnog Dana mladih u Holu gradske uprave održana je konferencija na kojoj su članovi gradskog veća za kulturu i obrazovanje Nemanja Rotar i Tatjana Božić istakli da je obrazovanje najvažnije za mladog čoveka i da grad Pančevo radi na tome da se mladi zadrže ovde, usavršavaju i napreduju.

Nemanja Rotar, član gradskog veća za kulturu i omladinu podsetio je da je Pančevo među prvim gradovima koji je otvorio Kancelariju za mlade i koji je doneo Strategiju brige o mladima i na taj način pokazao da želi da pomogne ovoj kategoriji stanovništva.

On je podsetio i da u Pančevu mladi imaju mogućnost da uz besplatan vaučer posećuju kulturna dešavanja u gradu, kao i da grad nagrađuje najbolje učenike.

Po nama koji smo trenutno u poziciji da donosimo neke odluke je da kultura i obrazovanje imaju značajno mesto i da moraju pravilno da se vrednuju i da budu uvek zastupljeni. Nudimo vrednosti za koje sami smatramo da je potrebno da imate u vidu u svom životu. To je da odete u pozorište, da pročitate dobru knjigu, da odslušate dobar koncert. Ono što je suština danas i što mi kao grad radimo jeste da nagrađujemo najbolje učenike. Ono što bih voleo, a što još nismo dosegli i ne možemo jer smo ograničeni sa određenim zakonima, jeste da tim mladim ljudima ponudimo i zaposlenje. To je suština. Ipak, s druge strane, kao grad razvijamo potencijale, evo Sevezna poslovna zona je puštena u rad, jedna fabrika je tamo otvorena. To je velika mogućnost za određeni broj mladih ljudi koji će sutra stasati i koji će moći tamo da pronađu posao u jednoj vrlo inovativnoj i modernoj industriji, kakva je nemački ZF. To je nešto na čemu radimo, to je u potpunosti praćenje života jednog mladog čoveka, rekao je Nemanja Rotar.

 

 

Mr Tatjana Božić, članica gradskog veća za obrazovanje je rekla da je Pančevo usvojilo Strategiju obrazovanja čime je omogućeno da se smanji raskorak između obrazovanja i tržišta rada, što je omogućilo prvoj generaciji maturanata da odmah nađe siguran posao.

Uveli smo dualno obrazovanje, uvedeni su novi smerovi. Moraju ići u korak nauka, tehnologija i tehnika, kao i privreda. Jedan takav tim obrazovan od strane Ministarstva u svim lokalnim samoupravama gde privrednici zajedno odlučuju sa prosvetnim radnicima, direktorima škola i lokalnom samoupravom, predlažu zanimanja, traže potrebne struke, dovele su do prvih rezultata. Posebno sam ponosna na konkretne rezultate u Pančevu, prvi naši maturanti su se već zaposlili u novootvorenoj fabrici. Već su potpisali ugovore i stekli sigurna radna mesta. Time smo već učinili konkretan korak da pozovemo i da apelujemo na naše mlade da ostanu u svom gradu, rekla je Tatjana Božić.

 

 

Koordinatorka Kancelarije za mlade Mirjana Savkov čestitala je 12. avgust Međunarodni dan mladih i rekla da je lokalna samouprava još pre 13 godina shvatila kolika je važna briga o mladima.

Želim pre svega da zahvalim gradu koji je uvideo da je potreba za osnivanjem Kancelarije za mlade još 2007. godine bila značajna, a posebno jer je omogućen kontinuitet u njenom radu evo već 13 godina. Na ovoj izložbi koju smo koncipirali za današnji dan možete videti da je tu bilo dosta aktivnosti i puno rada i da time još jednom želimo da naglasimo da je Kancelarija bitna za mlade, kao i rad sa mladima bez obzira da li se sa njima radi kroz udruženja ili pojedinačni rad svakog mladog čoveka u Pančevu.

Povodom dana mladih otvorena je i izložba „Retrospektiva rada Kancelarije za mlade prethodnih 13 godina“ koju možete pogledati u Holu Gradske uprave Pančevo.

Od 1999. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila predlog Svetske konferencije Ministara zaduženih za omladinu da 12. avgust bude proglašen Međunarodnim danom mladih, svake godine se ovim povodom organizuje niz aktivnosti, događaja, manifestacija, sa glavnim zajedničkim ciljem, skretanjem pažnje na mlade ljude kao sposobne, samostalne i ravnopravne članove zajednice, ali i podizanje nivoa globalne svesti o njihovim problemima i potrebama.