NajaveNaslovna

Najveći viteški festival u Evropi i ove godine kod manastira Manasija

Petu godinu za redom, od 23. do 25. avgusta, održaće se Festival Just Out Manasija 2019, kod manastira Manasija, uz reku Resavu, a u znak sećanja na 600 godina od kada je despot Stefan Lazarević sagradio ovo srednjevekovno zdanje sa crkvom Svete Trojice, 139 mašikula i 11 kula.

Borbe u viteškom selu

Domaćini manifestacije su Beli Orlovi, vitezovi iz Srbije, koji će ugostiti saborce iz više od dvadeset država: Francuska, Rusija, Ukrajina, Rumunija, Bugarska, Mađarska, Republika Srpska, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, Češka, Slovačka, Turska, Austrija, Danska, Švedska, Belgija, Jermenija, Iran…

Viteško selo predstavlja centralni deo festivala gde se tokom dana odvijaju borbe, takmičenja u streličarstvu, bacanju koplja i sekira, različite radionice za decu na temu srednjeg veka.

Jedinstvena postavka u kojoj možete videti stare zanate i srednjovekovne običaje koje prezentuju učesnici iz različitih zemalja.

Gordana Vlajić

Bohurt borbe predstavljaju jedan od najatraktivnijih delova festivala i održavaju se tokom dana u viteškom selu. Bohurt je sportska disciplina nastala po uzoru na srednjovekovne turnirske borbe. Koriste se zatupljeno oružje i delimično optimizovani oklopi, radi sigurnosti učesnika. Discipline: pro-borbe, mač i štit, dvoručni mač, oružje na motki; grupne borbe 5 na 5, svi protiv svih…

Spektakularna večernja scena ispod zidina Manasije obilovaće borbama vitezova, atraktivnim kaskaderskim nastupima, muzikom i plesom u duhu srednjeg veka. Večernji program se održava u petak i subotu od 20 časova.

Za najmlađe će biti organizovane dečje radionice sa vitezovima i predstavljanje knjige „Zaistinska srpska bajka“ (Klett) sa igrokazom mladih glumaca pozorišta „Dadov“. Knjigu „Zaistinska srpska bajka“ napisala je književnica iz Pančeva Gordana Vlajić.

Program je izuzetno bogat: viteške borbe, izložbe i prodaja srednjevekovnih proizvoda i nakita, iznenađenja majstora kulinarstva, stari specijaliteti od divljači, najfinija srpska vina i piva i kulturno-umetnički nastupi.

Pored ostalih, u subotu, 24. avgusta, od 19:30 časova na najvećem viteškom festivalu u Evropi, podno zidina manastira Manastija nastupiće i etno-trio „Na izvoru“ koji čine Pančevka Sara Vlajić, harfa i glas i Anđelija Stojanović, glas; Anđelija Ćirić, glas.

Na Just Out festivalu, prvi put u Srbiji moći ćete da čujete neverovatan spoj moderne i srednjovekovne muzike. Veliko iznenađenje za vas spremaju francuski izvođači srednjovekovne muzike.

 

 

https://justout.rs/sr