DruštvoNaslovna

Ministar Nedimović posetio poljoprivredno gazdinstvo porodice Svirčev u Crepaji

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, posetio je opštinu Kovačica i poljoprivredno gazdinstvo porodice Svirčev u Crepaji.

U pratnji predsednika opštine, Milana Garaševića, ministar poljoprivrede sastao se 27. avgusta sa poljoprivrednicima u porodičnom domu Svirčevih, i sa njima razgovarao o aktuelnim temama i problemima.

Domaćin gazdinstva, Aleksandar Svirčev kaže da se tri generacije ove porodice bave poljoprivredom i da nastoje da održe tradiciju. Porodica Svirčev iz Crepaje bavi se ratarstvom, rade oko 700 jutara zemlje. Od poljoprivrede žive i u taj posao uključene su tri generacije. Aleksandar Svirčev odlučio je da nastavi porodičnu tradiciju, a nada se da će i njegov sin ostati na selu.

Plug sam uzeo i dobio povraćaj 50 odsto od države, i još nešto od mehanizacije sam takođe uzeo i to je ono što je dobro. Najveći problem u poljoprivredi jeste rizik, suša, grad, kaže Aleksandar Svirčev, poljoprivrednik iz Crepaje.

 

Aleksandar Svirčev i ministar Branislav Nedimović (foto: Opština Kovačica)

 

Nakon obilaska imanja porodice Svirčev ministar Nedimović je razgovarao sa ratarima iz tog mesta. Upoznao ih je sa aktivnostima planiranih za narednih nekoliko meseci, pre svega konkursima namenjenim mladim poljoprivrednicima, kao i mogućnostima za kupovinu zemljišta. Ono što je ratare najviše zanimalo je cena suncokreta.

Ministar Nedimović očekuje dobre prinose, pre svega kukuruza i soje i smatra da će na kraju ovo biti dobra godina.

Pričali smo o ceni od 31 dinar za kilogram, ja očekujem da ona bude malo i veća. Naša uljarska industrija ima dobru perspektivu i mogu sada i zvanično da kažem da smo ispunili kvotu izvoza suncokretovog ulja za Tursku po bescarinskom režimu i to su neke stvari koje tržište mogu da guraju napred kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

 

Razgovor s ratarima u Crepaji (foto: Opština Kovačica)

 

Vršidba suncokreta počela je pre desetak dana, poljoprivrednike trenutno brine da li će povratiti uloženo.

Za razliku od prve cene od 27 dinara koja nama nikako nije odgovarala, ja se nadam da će cena ipak biti oko 34-35 dinara, koja bi nam pokrila troškove i ostvarila neku malu zarad, kaže Dragan Jovanov, poljoprivrednik iz Crepaje.

Predsednik Opštine Kovačica Milan Garašević kaže da je ova poseta izuzetno značajna, jer je poljoprivreda glavna privredna grana u ovoj opštini, a lokalna samouprava pomaže u okviru svojih mogućnosti.

Pomažemo udruženja, odlaske na sajmove ovde i inostranstvu, edukaciju poljoprivrednika. Ono što je definitivno budućnost jeste udruživanje poljoprivrednika i jedna ozbiljna edukacija na tom putu, smatra Milan Garašević, predsednik opštine Kovačica.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je rekao da mu je drago što ima priliku da razgovara sa mladim poljoprivrednicima i da upravo njih treba podstaći da se bave poljoprivredom, a Ministarstvo će svakako različitim programima pomoći da nastave rad.