DruštvoNaslovna

Brnabić: Do 2021. godine kompletna digitalizacija prosvete

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić čestitala je danas svim učenicima u Srbiji početak nove školske godine i najavila značajno povećanje plata u prosveti od 1. januara 2020. godine.

Brnabić je, zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem i direktorom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Markom Blagojevićem, obišla obnovljenu Osnovnu školu „Prvi maj“ u Vladimirovcu, Opština Alibunar, i prisustvovala prvom času na početku nove školske godine.

Premijerka je tom prilikom navela da je Vlada od 2014. godine, preko Kancelarije za javna ulaganja, uložila približno 150 miliona evra u rekonstrukciju 128 škola širom Srbije.

Ona je napomenula da je u ovom trenutku u toku rekonstrukcija 25 škola, dok se u 50 sprovode javne nabavke, odnosno priprema javnih nabavki.

Vlada Srbije će ostati posvećena obrazovanju jer je to ključ uspeha celog našeg društva, poručila je Brnabić i istakla da joj je drago zbog toga što se u Srbiji dešava sveukupna reforma obrazovnog sistema, i to ne samo u oblasti digitalizacije, koja je važna.

Ona je kao izazov sa kojim se suočavaju i najrazvijenije zemlje navela edukaciju najmlađih za poslove 21. veka, za koje se sada ne zna ni kako će izgledati, jer se promene dešavaju veoma brzo.

 

 

Drago mi je da smo u prvoj godini mandata ove vlade uveli programiranje kao obavezan predmet od petog razreda osnovne škole, a od ove školske godine uvodimo i u sedmom i u osmom razredu, i to jedan od najnaprednijih programa u Evropi, naglasila je predsednica Vlade.

Prema njenim rečima, škole su 2017. godine, u okviru akademske mreže, povezane na bezbedan internet, pri čemu se u ovoj godini ulaže dodatnih 20 miliona evra za povezivanje 500 škola na brz i bežičan internet.

 

Ana Brnabić

 

Prošle godine smo krenuli sa uvođenjem digitalnih udžbenika. Ove godine Srbija prvi put ima 10.000 digitalnih učionica, što pokriva oko 200.000 učenika širom naše zemlje. Radi se budžetiranje za još 10.000 digitalnih učionica u 2020. godini, a cilj je da do 2021. godine imamo kompletnu digitalnu prosvetu, istakla je Brnabić.

Ona je navela da je ove godine upisano približno 1.000 učenika u specijalizovana IT odeljenja, te da se već od sledeće godine uvodi programiranje od prvog razreda kao obavezan predmet.

Verujem da će i učenici i njihove porodice videti koliko ulažemo u to da nadoknadimo propušteno, da ostvarimo sve potencijale sa mladim, pametnim i talentovanim ljudima i da podižemo konkurentnost Srbije i celog našeg društva, poručila je premijerka.

Do 2021. godine kompletna digitalizacija prosvete

Ona je iskazala posebnu zahvalnost nastavnicima, učiteljima, profesorima, direktorima škola, pedagozima i nastavnom kadru, koji, kako je ocenila, nose celu reformu.

U okviru ukupnog poboljšanja uslova, od 1. januara ih očekuje značajno povećanje plata, koje su i više nego zaslužili, najavila je Brnabić i ponovila da imamo mnogo toga da nadokonadimo u tom smislu, ali da će se raditi na tome.

 

Mladen Šarčević, ministar prosvete

 

Šarčević je takođe poželeo svim učenicima srećan početak nove školske godine, navodeći da je u toku rekonstrukcija više desetina škola u Srbiji.

On je naveo da se radi na tome da škole budu energetski efikasne i da imaju sve uslove za brz internet.

Srbija je u kratkom vremenskom periodu sprovela intenzivne reforme u sistemu obrazovanja i to je možda najbolje ocenila Evropska komisija. Te promene u prosveti su vidljive, istakao je ministar.

Rekonstrukcija Osnovne škole „Prvi maj“, koja ima 308 učenika raspoređenih u 23 odeljenja i u kojoj se nastava odvija na srpskom i rumunskom jeziku, koštala je približno 340 miliona dinara.

 

 

Izvor: www.srbija.gov.rs