NajaveNaslovna

Dolovo: Štrudlijada će biti održana 7. septembra po dvadeseti put

Manifestacija “Dolovačka štrudlijada” ove godine će trajati od 3. do 7. septembra i obeležava lep jubilej – dvadeset godina od prve Štrudlijade.

Sama manifestacija „Dolovačka štrudlijada” biće organizovana u subotu, 7. septembra, ali će dani koji joj prethode biti posvećeni upravo ovom specijalitetu od testa i raznih filova.

Od 3. do 5. septembra, sva tri dana, od 9 do 14 časova Pančevu, na Korzou Udruženje žena „Dolovke” će ponuditi svoje specijalitete i još jednom iskoristiti priliku da pozovu građane na svoju manifestaciju u Dolovu.

U petak, 6. septembra od 20 časova u prostorijama „Dolovki” u dolovačkom Domu kulture biće upriličeno otvaranje izložbe ručnih radova rađenim raznim tehnikama. To će biti još jedna prilika da posetioce vide i etno sobu koju su članice ovog Udruženja opremile u duhu tradicije kao stalnu postavku.

Najzanimljivije će biti prve subote u septembru, koja je sada već tradicionalno rezervisana za „Dolovačku štrudlijadu”. Još od 9 časova počeće doček gostiju, opremanje štandova kao i prijem štrudli za takmičarski deo. Za 10.30 časova je zakazano svečano otvaranje manifestacije posle čega će početi i kulturno-umetnički program, a oko 14 časova biće proglašeni pobednici u svim kategorijama i uručeni pehari i diplome.

I ove godine biraće se najbolja dolovačka štrudla od članica udruženja domaćina, kao i najbolja gostinska štrudla koju su donele gošće iz drugih udruženja. Biće birana i najbolja neobična štrudla, kao i najbolja voćna štrudla. Takođe će biti nagrađen i najlepše uređen štand.

 

 

Cilj ove manifestacije je očuvanje i popularizacija starih srpskih običaja, jela i kolača – posebno štrudle, koja je zaštitni znak Udruženja žena Dolovke i lokalni specijalitet.