DruštvoNajave

Evropska nedelja mobilnosti od 16. do 22. septembra

Evropska nedelja mobilnosti obeležava se širom Evrope od danas, 16. septembra, do nedelje, 22. septembra. Ova manifestacija, koju je pokrenula Evropska komisija, okuplja više od 2.700 gradova iz 48 država širom Evrope i sveta.

Manifestacija ima za cilj da skrene pažnju na negativan uticaj motornog saobraćaja po životnu sredinu u gradovima i poziva na promenu načina ponašanja u saobraćaju – okretanje ka alternativnim vidovima kretanja koji ne troše fosilna goriva.

Evropska nedelja mobilnosti je manifestacija kojom se promovišu alternativni vidovi saobraćaja u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva. Tema ovogodišnje kampanje je bezbedno pešačenje i bicikliranje i u tom smislu je odabran slogan „Pešačite sa nama!“

Lokalne samouprave pozvane su da stvaraju uslove za bezbednije kretanje pešaka i biciklista i u skladu s tim grad Pančevo je od samog pokretanja Evropske nedelje mobilnosti uključen u razne aktivnosti kojima se afirmišu alternativni vidovi saobraćaja.

U utorak, 17. septembra u prostorijama SKGO biće održana radionica povodom izrade Plana održive urbane mobilnosti grada Beograda, na koju su pozvane gradske opštine i gradovi i opštine iz neposrednog okruženja administrativnog područja grada, a među učesnicima biće i predstavnici Grada Pančeva.

U petak, 20. septembra, Stalna konferencija gradova i opština poziva predsednike opština i gradonačelnike da dolaskom pešice ili biciklom na posao, podrže akciju „Dan bez automobila u gradovima i opštinama“. Očekuje se da će broj gradova i opština koje će podržati ovu akciju doseći 40, kao i prošle godine, kada je akcija prvi put organizovana.