DruštvoNaslovna

Pančevo obeležava Evropsku nedelju mobilnosti

Evropska nedelja mobilnosti se svake godine obeležava od 16. do 22. septembra. Ova evropska inicijativa podstiče gradove na uvođenje mera održivog transporta i poziva ljude da promene ponašanje u saobraćaju opredeljujući se za alternativne vidove prevoza umesto automobila.

Na inicijativu Evropske komisije, ova Nedelja se obeležava od 2002. godine, od kada se akciji pridružio i grad Pančevo.

Tema ovogodišnje kampanje je bezbedno pešačenje i bicikliranje i u tom smislu je odabran slogan „Pešačite sa nama!“.

Evropska nedelja mobilnosti je manifestacija kojom se promovišu alternativni vidovi saobraćaja u odnosu na motorizovani saobraćaj koji koristi fosilna goriva. Cilj Evropske nedelje mobilnosti je da se promotivnim manifestacijama i sprovođenjem makar jedne trajne mere održive urbane mobilnosti učini napor da se smanji korišćenje putničkih automobila, pa samim tim i emisija izduvnih gasova. Ova kampanja podstiče ljude na izbor aktivnih načina transporta ili kombinovanje pešačenja i biciklizma sa gradskim prevozom.

Od prvog pojavljivanja 2002. godine, uticaj Evropske nedelje mobilnosti konstantno raste, kako u Evropi, tako i širom sveta. Kampanja je 2018. godine oborila sopstveni rekord – 2792 grada iz 54 zemlje organizovali su aktivnosti u okviru nedelje mobilnosti. Cilj nedelje je Dan bez automobila, u okviru kojeg gradovi učesnici ostavljaju jedan ili više delova grada samo za pešake, bicikliste i javni prevoz.

Otuda će se i čelni ljudi grada Pančeva priključiti ovoj inicijativi i u petak, 20. septembra, kada se obeležava Svetski dan bez automobila – na posao doći pešice, biciklom ili gradskim saobraćajem.

Pešačenje i biciklizam su aktivni načini kretanja. Njihov značaj za budućnost naših gradova je neprocenjiv. Pre 50 godina, pešačili su i vozili bicikle samo oni koji sebi nisu mogli da priušte automobil, a danas se saobraćaj u evropskim gradovima više ne oslanjanja na automobilski prevoz.

 

 

U susret planu održive urbane mobilnosti

Obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti počelo je u utorak, 17. septembra, radionicom u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština na kojoj je započet proces izrade Plana održive urbane mobilnosti za grad Beograd. Radionica je namenjena predstavnicima svih gradskih opština, posebno gradova i opština koji se graniče sa administrativnim područjem Beograda kako bi se zajednički sagledale potrebe za kretanjem najrazličitijih kategorija korisnika u gradu i njegovoj neposrednoj okolini. Istovremeno i Pančevo predstavlja svoj plan za rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih pešačkih i biciklističkih staza.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva i Agencija za saobraćaj grada Pančeva će i ove godine, povodom Svetskog dana bez automobila, našim sugrađanima na biciklima deliti biciklističku rasvetu.

Tokom ove Nedelje mobilnosti, Pančevo će obeležiti i Svetski dan čišćenja, tako što će u subotu, 21. septembra proglasiti zvaničan početak 6. ciklusa akcije „Sakupi i uštedi – vredi“ koja će, kao i do sada, trajati do kraja školske 2019/2020. godine. Akciju realizuju Sekretarijat za zaštitu životne sredine GU grada Pančeva i JKP “Higijena”. Učestvuju osnovne i srednje škole iz Pančeva i okolnih naseljenih mesta, a škola koja prikupi najviše ambalažnog otpada, tradicionalno će biti nagrađena. JKP “Higijena” je za svaku školu obezbedilo namenske kontejnere koji se nalaze po školskim dvorištima.

Istog dana, stare stvari će prikupljati i Mali trotočkaš realizovan sredstvima dobijenim na konkursu Gradske uprave, a po projektu: „Novi život starih stvari uz trotočkaš mali“. Kako je reč o vozilu koje se pokreće na nožni pogon (pedaliranjem), naši sugrađani će svoju ekološku angažovanost potvrditi i tokom Evropske nedelje mobilnosti i na Svetski dan čišćenja.