DruštvoNaslovna

Pančevo: Završena ekološka akcija „Reciklirajmo zajedno“

U prethodna dva i po meseca, koliko je trajala akcija „Reciklirajmo zajedno“ u organizaciji Udruženja građana Centar za promociju društvenih delatnosti, građanima je podeljeno hiljadu torbi u zamenu za reciklabilne materijale – ambalažni otpad.

Tokom dva vikenda u Jabuci i deset subota na Zelenoj pijaci u Pančevu, hiljadu građana dobilo je torbu od recikliranog PET-a u zamenu za pet limenki ili deset PET boca.

Ovako je bilo u Jabuci

Nosilac projekta Udruženje građana Centar za promociju društvenih delatnosti obezbedio je dežurstvo članova udruženja, partner Ekostar Pak je nabavio torbe, JKP „Higijena“ Pančevo kontejnere i džambo vreće, a JKP „Zelenilo“ prostor za štand na Zelenoj pijaci i prostor za čuvanje opreme.

Građani su svaku limenku i bocu obavezno „sabijali“ pre skladištenja u namenski kontejner ili vreću.

Tokom trajanja akcija prikupljeno je 135,5 kilograma PET-a i 37,4 kilograma aluminijumskih limenki, što možda ne deluje mnogo, ali kada se preračuna na zapreminu koju navedena količina nesabijenog ambalažnog otpada zauzima – najmanje 2.000 metara kubnih otpada nije transportovano i odloženo na deponiji, nego je otpremljeno u proces reciklaže i omogućena dodatna ušteda u materijalima i energiji.

U Srbiji se godišnje utroši više od milijardu i dvesta miliona PET boca. Plastika i aluminijum koju ne recikliramo završava na deponijama i u životnoj sredini, i razgrađuje se od 100 do 1.000 godina. Reciklaža jedne aluminijumske konzerve može sačuvati dovoljno energije za rad kompjutera od tri sata, TV-a dva sata, a sijalica od 60 vati može goreti čak 20 časova.