DruštvoNaslovna

Ministar Vulin: Donacija Narodne Republike Kine za Vojsku Srbije

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i ambasadorkom Narodne Republike Kine u Beogradu Čen Bo, obišao je u kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović“ u Pančevu prikaz dela sredstava i opreme koju je Narodna Republika Kina donirala Vojsci Srbije.

Prema rečima ministra Vulina, Narodna Republika Kina je ovom najnovijom donacijom još jednom pokazala koliko ceni prijateljstvo Republike Srbije i Vojsku Srbije.

Do sada, Narodna Republika Kina izdvojila je osam miliona i devetsto hiljada evra kroz različite donacije za našu vojsku, a ova donacija iznosi gotovo četiri miliona evra, rekao je ministar Vulin i poručio da Vojska Srbije veoma ceni prijateljstvo sa Narodnooslobodilačkom armijom Kine.

Kako je naveo, lični odnosi vrhovnih komandanata dveju zemalja, predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Si Đinpinga, stvorili su mogućnost za dalji razvoj međusobnih odnosa i otvorili sva vrata kada je u pitanju odnos sa Ministarstvom odbrane.

Ambasadorka Čen Bo izjavila je da joj je veoma drago što su pripadnici Vojske Srbije zadovoljni dobijenim sredstvima i obukom za korišćenje sredstava.

Drago mi je što će inžinjerijske mašine i vozila biti korisna za razvoj srpske vojske. Smatram saradnju naše dve vojske sastavnim delom našeg sveobuhvatnog partnerstva. Nedavna poseta našeg potpredsednika Centralne Vojne Komisije Srbiji bila je veoma uspešna, a to ima veliki značaj za jačanje saradnje naše dve vojske u budućnosti, rekla je ambasadorka Bo i dodala da ministar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Mojsilović pridaju veliki značaj saradnji dve vojske, što kineska strana veoma ceni.

Vojsci Srbije Narodna Republika Kina donirala je 40 sredstava, od kojih je na današnjem prikazu predstavljeno 28 sredstava, u koja spadaju samohodne inžinjerijske mašine, motorna vozila, sredstva integralnog transporta i specijalna vozila.

Prema rečima zamenika komandanta Rečne flotile pukovnika Dragana Bojića, donirana sredstva, prvenstveno inžinjerijske mašine, u mnogome će unaprediti operativne sposobnosti Kopnene vojske u realizaciji inžinjerijskih i protivinžinjerijskih dejstava i, takođe, imati primenu prilikom otklanjanja posledica elementarnih i drugih tehničkih i tehnoloških katastrofa.

 

 

Među dobijenim sredstvima su samohodne inžinjerijske mašine (motorni grejderi, dozeri guseničari, dozeri točkaši, valjci), transportna sredstava (vučni vozovi, samoistovarivači, auto-cisterne za vodu, auto-cisterna za gorivo), sredstva integralnog transporta (viljuškari), sanitetska i vatrogasna vozila.

Današnjem prikazu sredstava prisustvovali su i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije general-major Želimir Glišović, komandant Prve brigade Kopnene vojske brigadni general Zoran Nasković i šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović.

Izvor: mod.gov.rs