AktuelnoDruštvoNaslovna

Maja Vitman: Severna poslovna zona u Pančevu opravdala ulaganja

O Severnoj poslovnoj zoni i novim investitorima, kao i o očekivanjima od nove Strategije za privlačenje investicija razgovarali smo s Majom Vitman, gradskom menadžerkom Grada Pančeva.

Tema razgovora bile su i aktivnosti na polju energetske efikasnosti, ali i izgradnja biciklističkih staza i uređenje tamiškog keja u Pančevu.

Aktiviranje Severne poslovne zone u Pančevu, kao što se i najavljivalo, ubrzalo je privredni razvoj grada. Došao je ZF, otvorio fabriku, zaposlio ljude. Da li ima novih zainteresovanih investitora za izgradnju fabričkih pogona u tom delu Pančeva?

Postoji solidan broj zainteresovanih investitora koji se javljaju i iskazuju zainteresovanje za ulaganja u naš grad. Naime, u Severnoj poslovnoj zoni 1 ostala je samo još jedna upražnjena parcela. Grad Pančevo je sada u poziciji da može da bira investitore i nije nam u interesu da to budu zagađivači već da to bude industrija koja neće ugrožavati životnu sredinu grada. Postavljeni su veoma visoki standardi za vrstu tehnologije koja bi u Pančevu mogla da se koristi. Naš Sekretarijat za zaštitu životne sredine ima tu prilično veliku ulogu. Drago nam je što nam se javljaju svetski poznate i renomirane kompanije koje su zainteresovane da ulažu u grad Pančevo. U ovom trenutku ne možemo da kažemo o kojim kompanijama je reč, jer dolazak tih investitora ide preko Razvojne agencije Srbije i Vlade Srbije, tako da dok ne dođe do konkretnih dogovora ne možemo izlaziti u javnost sa nazivima firmi. Na Skupštini grada Pančeva 13. septembra odbornici su usvojili Plan detaljne regulacije Severne poslovne zone 2. Zbog velike zainteresovanosti investitora Grad je odlučio da proširi Severnu poslovnu zonu. U pitanju je parcela od 22,6 hektara koja je načelno već kaparisana potencijalnom bavarskom investitoru čiji dolazak u Pančevo je najavio i sam predsednik Aleksandar Vučić. Po usvajanju Plana stekli su se ugovori da investitor potpiše ugovor sa Gradom Pančevom o uzimanju ove parcele, pošto nam je već upućeno pismo o namerama. Radujemo se što su se infrastrukturna ulaganja u Zonu pokazala kao pravo rešenje i da su opravdala svoju namenu.

Šta je trenutno aktuelno od aktivnosti vezanih za dalju iskorišćenost Severne poslovne zone?

Trenutno je u toku izrada tehničke dokumentacije za uređenje kanala za odvođenje atmosferskih voda sa teritorije Severne industrijske zone i tehničke dokumentacije za dogradnju kanalizacije sanitarnih otpadnih voda od strane JKP “Vodovod i kanalizacija” Pančevo. Sredstva su opredeljena budžetom i prva faza radova trebalo bi da bude završena do kraja godine od strane JKP Vodovod i kanalizacija. Grad će sledeće godine izraditi i pešačko-biciklističke staze u Severnoj poslovnoj zoni. U planu nam je da sa JP Putevi Srbije uradimo kružni tok na Nadinoj krivini, trenutno je u toku priprema tehničke dokumentacije za tu investiciju.

Pančevo je usvojilo Strategiju za privlačenje investitora. Šta su Vaša očekivanja od ovog strateškog dokumenta? Koji su naredni koraci u njenoj implementaciji odnosno u njenom sprovođenju?

Strategija za privlačenje investitora je još jedan jako važan dokument koji smo uradili, na osnovu kojeg su jasno definisane smernice kako bi grad trebalo dalje da se razvija. To se ne odnosi na velike investitore i velike fabrike već je cilj razvoj malih, mikro i srednjih preduzeća. Ovom Strategijom za privlačenje investitora uključene su i srednje škole kao i Privredni savet grada Pančeva koji je učestvovao i u pripremi ovog strateškog dokumenta. Ovim dokumentom su definisane potrebe privrednih subjekata koji posluju ili će tek poslovati na teritoriji grada Pančeva u smislu šta je to što je potrebno da se uradi po pitanju školstva. Između ostalog uticaće i na buduće planiranje kadrovske politike i strukturu obrazovnih profila u srednjim školama, kako bi deca koja sutra završe srednje škole znala koje fakultete da upišu ili odmah po završetku školovanja našla zaposlenje.

Pančevo sve više vodi računa i o energetskoj efikasnosti javnih objekata. Upravo je završen projekat kojim je unapređena energetska efikasnost Sportske hale u Pančevu. Šta je sve urađeno i šta se time postiglo?

U okviru prvog poziva Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, za finansijski period 2014-2020. godina, grad Pančevo u saradnji sa opštinom Rešica su zajednički podneli predlog projekta 2016. godine „Energetska efikasnost – preduslov za bolju životnu sredinu“, koji je odobren, a realizovan je od juna 2017. godine do septembra ove godine. Hala sportova u Pančevu je izgrađena još davne 1969. godine, odnosno pre 50 godina i od onda nije bilo značajnih ulaganja. U sklopu prekograničnog projekta izvedeni su radovi na demontiranju stare zidane komore iz `69. godine, za šta je bilo neophodno otkopati i srušiti deo aneksa hale. Postavljena je nova klima komora i pripadajuća oprema za nov sistem grejanja i hlađenja. Deo ovog sistema predstavljaju i toplotne pumpe koje su montirane na betonskom temelju pored objekta. Za postizanje maksimalnog efekta novog sistema, svi ventilacioni kanali su očišćeni i sanirani. Urađeni su fasadni paneli na bočnim zidovima objekta i profilna stolarija iznad borilišta. Postavljena je najmodernija demit fasada i rekonstruisan je krovni pokrivač. Pančevu je trebala ovakva investicija, a višedecenijski problem pitanja rešavanja energetski neefikasnog objekta Hale sportova je uspešno rešen. Zahvaljujući svim izvedenim radovima objekat Hale sportova u Pančevu prešao je iz energetskog razreda E u C. Projektom je unapređen kvalitet života građana Pančeva kroz poboljšane uslove za boravak takmičara i gledalaca. Uvođenjem najnovijeg sistema grejanja i hlađenja hale omogućava se regulisanje unutrašnje temperature novim digitalnim sistemom, a održavanje zadatih temperatura je znatno olakšano zbog izolovanih zidova, krova i zamenjene stolarije. Energetskom sanacijom je smanjena emisija CO2 u atmosferu i unapređena zaštita životne sredine. Do sada objekat hale sportova, sem starog sistema iz 1969. godine, nije ima mogućnost hlađenja hale i ovim putem uvođenjem najmodernije tehnologije, oba cilja su postignuta.

Koje investicije koje se odnose na infrastrukturno i komunalno opremanje naseljenih mesta će biti realizovane do kraja ove godine iz budžeta Grada?

Završavaju se radovi na uređenju pijace u Jabuci, poslednja faza je postavljanje nadstrešnice iznad pijačnih tezgi. Radi se tehnička dokumentacija za uređenje Trga neolita u Starčevu, završen je most na izlasku iz Banatskog Brestovca ka “Jabukovom cvetu”. Biće završena saobraćajnica sa infrastrukturom pristupnog puta za deponiju u Dolovu kao i rehabilitacija ulica u naseljenom mestu Dolovo.

Jedan od nedovoljno iskorišćenih privrednih i turističkih potencijala jeste reka Tamiš, nautički turizam ali i priobalje. Lokalna samouprava planira da se u narednom periodu unapredi taj segment. Kako?

Radujemo se da je jedan od najvećih projekata multifunkcionalnog karaktera spuštanje Pančeva na našu reku Tamiš, naš biser i privredno-turistički potencijal. Radi se priprema za projektovanje uređenja keja i priobalja na potezu od tamiškog mosta do brodogradilišta ka prevodnici. Pančevu treba jedan ovakav projekat. Nekako smo se otuđili od naše reke. Želimo da je vratimo građanima i da se pohvalimo posetiocima. Mi Pančevci imamo puno toga da ponudimo, i biće lepo kada se pređe most na Tamišu da se vidi jedna lepa panorama koja krasi naš grad. Nastojaćemo da projektom to definišemo i da prelepo prirodno bogatstvo koje imamo predstavimo na pravi način. Svakako, da bi drugi uživali, moramo mi Pančevci da budemo zadovoljni. Građanima će biti ponuđen veliki sadržaj sportsko – rekreativnog karaktera, tematski koncipiran, s ugostiteljskim objektima gde će biti moguće da se posetioci osveže i na kratko odmore od svakodnevnice. Planiramo celokupnu rekonstrukciju obale utvrde, odbrambenog bedema od poplava, kao i rekonstrukciju i dogradnju pešačko-biciklističkih staza, zanavljanje zelenila, uređenje same obale, novu rasvetu, kupalište, izletište, dečja igrališta, puno klupa, česmi, klizalište i sankalište, koje će u letnjem periodu biti skejt park. Naći će se i mesto za suvenirnicu. Biće lepo i jedva čekamo da krenu radovi.

Da li će u narednoj godini biti izgradnje novih biciklističkih staza?

Postoji tehnička dokumentacija za izgradnju biciklističkih staza od Rafinerije nafte Pančevo do centra Starčeva, odnosno do osnovne škole u Starčevu, kao i od osnovne škole u Starčevu do zgrade Mesne zajednice u Omoljici. Urađena je i tehnička dokumentacija za izgradnju biciklističkih staza od mosta na ulazu u Ivanovo, odbrambenim nasipom do granice sa opštinom Kovin. Kroz projekte rekonstrukcije ulica u Pančevu poredviđena je izgradnja biciklističkih staza u gradu gde za to postoje fizičke mogućnosti zbog širine ulice (Dimitrija Tucovića i Cara Lazara). Grad je u pregovorima s JP Putevi Srbije da se na jabučkom putu od Severne industrijske zone do nadvožnjaka kod buvljaka izvedu radovi na rekonstrukciji i dogradnji trotoara i biciklističke staze.

Koliko Privredni savet doprinosi unapređenju i poboljšanju privrednog razvoja Pančeva? Na koji način?

Članovi Privrednog saveta grada Pančeva su u velikom broju privrednici. Tu je i Udruženje zanatlija, predstavnici Rafinerije nafte, HIP Petrohemije, ZF, Egston, od privatnika tu su Tehnomarket, Kutko, Finnet inženjering… Njihovo učešće u radu Privrednog saveta je od velikog značaja. Kao što sam već rekla, oni su između ostalog bili uključeni u pripremu Strategije za privlačenje investicija. Od Privrednog saveta se očekuje da daju smernice i inicijative kojima bi se unapredio razvoj privrede u našem gradu. Lokalna vlast je izuzetno otvorena za saradnju i dobro reagujemo na sugestije od strane privrednih subjekata, implementiramo ih kad god je to moguće. Pozivamo privrednike da daju svoje predloge kako da se dodatno unapredi položaj preduzetnika i malih i srednjih preduzeća na teritoriji grada Pančeva.

Tekst: V.J.P.
Foto: N.S.