NaslovnaSport

Banatsko Novo Selo: Održan Lovačko-kinološki kup „Sveti Hubert“

Lovačko udruženje Pančevo u saradnji sa Kinološkim društvom „Pančevo ’85“ je, u nedelju, 6. oktobra, posle nekoliko godina pauze, održalo Lovačko-kinološki kup „Sveti Hubert“.

U Banatskom Novom Selu, pored lovaca, na ovom takmičenju učestvovale su i lovkinje sa svojim psima i demonstrirali su veštinu lova na fazane.

Naime, ovo je takmičenje u kojem lovac sa svojim psom demonstrira način lova na fazane. Kinološki sudija u vremenu od 15 minuta, koliko ima svaki lovac, ocenjuje, kako rad i ponašanje lovca, tako i njegovog pomoćnika, psa. Ocenjuje se sve: Odevenost lovca, njegov nastup, predstavljanje pred početak lova, korišćenje terena, način kretanja u terenu, postavljanje u odnosu na vetar, bezbedno nošenje i rukovanje oružjem, odnosom prema prirodi, odnos i kontakt prema psu kao i odnos i sportsko ponašanje i poštovanje prema ulovljenoj divljači.

Kod psa se ocenjuju njegove urođene osobine u traženju i prilikom pronalaženja divljači, obučenost odnosno izdresiranost, kontakt sa vlasnikom, način pronalaženja i donošenja ulovljene divljači i poslušnost.

Organizator ove manifestacije Komisija za lovnu kinologiju na čelu sa Danilom Babićem učinili su da ovaj događaj promoviše ovu vrstu takmičenja i da zaživi u pančevačkom udruženju jer je veoma popularna među lovcima širom Srbije.

Imali smo čast da ugostimo dve lovkinje među kojima je Katarina Đorđević, reprezetativka Srbije, učesnica na Svetskom prvenstvu ove godine. Vreme pravo jesenje, prohladno sa vetrom, a povremeno i sitnom kišom. Ništa nije smetalo učesnicima da se zabave i lepo druže da i prikažu koliko su vešti u lovu fazana. Svako se trudio da na najbolji način iskoristi svoje vreme, navodi se u saopštenju LU Pančevo.

Da pomenem da je od pasa koji su učestvovali bilo: poentera, Nkd, najviše Nod, epanjel bretona i vajmarski ptičar. Nakon odrađenog i poslednjeg turnusa, lovci, lovkinje, sudija i organizatori su u prostorijama fazanerije L.U. Pančevo, sumirali rezultate. Bilo je šest ostreljenih fazana i dva psa su ulovili fazane a da lovac nije „ispalio ni metka“.

 

 

Po prikazanom u turnusu i sudijskom bodovanju pobednica kod dama je Katarina Đorđević. Kod lovaca pobednik – Prvak lovačko-kinološkog kupa je Stevan Đurin sa psom rase nemački oštrodlaki ptičar Guza. Drugo mesto – Vice prvak lkk je Najdanović Aleksandar takođe sa kujom rase nemački oštrodlaki ptičar Luna. Pobednici su nagrađeni peharima dar LU Pančevo dok je KD „Pančevo ’85“ darivalo pehar za damu.

Pet-šop Amos je takođe dodelio nagrade pobednicima. Prema komentarima učesnika bila je ovo jedna vrlo uspešna manifestacija, za čiji uspeh veliko hvala se duguje lovačkom udruženju na razumevanju i doniranju fazana iz sopstvene proizvodnje. Nadamo se da će kup biti organizovan i sledeće godine i da će privući još više lovaca.