KulturaNaslovna

Izložba „Vozom kroz Sloveniju“ u Železničkom muzeju

Izložba „Vozom kroz Sloveniju“ autora Blaža Kavčiča i Josipa Vebera, koju je organizovalo Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ iz Pančeva, otvorena je 9. oktobra u Galeriji Železničkog muzeja u u Beogradu.

Ceremoniji otvaranja izložbe prisustvovali su predstavnici Ambasade Republike Slovenije u Beogradu, diplomatskog kora, srpskog Ministarstva inostranih poslova, Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji,delegacija poslovodstva Slovenačkih železnica, članovi slovenačkih društava iz Beograda, Pančeva, Zrenjanina i Smedereva kao i mnogobrojni železničari.

Generalni direktor „Železnica Srbije“ ad Goran Adžić poželeo je dobrodošlicu gostima iz Slovenije, podsećajući da je ovo godina značajnih železničkih jubileja u Srbiji, a da Železnički muzej uskoro proslavlja sedamdeseti rođendan i ulazi u osmu deceniju postojanja.

Organizovanjem ove izložbe želeli smo da prikažemo aktivnosti srpske železnice i na drugi način, da železnice, osim ogromnih ulaganja u infrastrukturu i infrastrukturne objekte, ulažu i u muzej, kulturnu baštinu koja pripada svima nama koju treba čuvati i negovati za buduće generacije, istakao je Adžić.

On se zahvalio prijateljima iz Slovenije što su izabrali da izlažu baš u Železničkom muzeju i poručio im da su im ovde uvek otvorena vrata za saradnju i nove izložbe.

 

 

Predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji Saša Verbič rekao je da i Nacionalni savet, Društvo Slovenaca „Sava“ u Beogradu i Udruženje Slovenaca “Logarska dolina” iz Pančeva nastoje da sačuvaju širinu i bogatstvo saradnje Srbije i Slovenije, a da železnica predstavlja simbol povezivanja i most između zemalja, jezika i kultura.

Izložbu je otvorio zamenik ambasadora Slovenije u Beogradu Roman Vajksler, istakavši da je ona lepa prilika da se pokažu prirodne lepote Slovenije, izuzetno lepi krajevi kroz koje prolazi železnica, a ujedno i da se prikaže aktivnost slovenačke zajednice u Beogradu i Pančevu.

 

 

Jedan od razloga organizovanja ove izložbe je bila želja da vas sve povedemo na jedno nesvakidašnje putovanje vozom kroz Sloveniju, da se putem umetničkih fotografija ljudima približe živopisni pejzaži Slovenije, podstakne ih na putovanja i obilazak mesta u kojima su nekada boravili i sa nostalgijom ih se danas sećaju. Raduje me činjenica da je ova izložba pored Beograda do sada gostovala i u Pančevu i Vršcu gde ju je videlo više od 10 hiljada zadovoljnih posetilaca kazao je Josip Veber, jedan od inicijatora i autora ove izložbe.

Želja organizatora je bila da se ovo neobično “putovanje” vozom kroz Sloveniju u pratnji dva autora, koji su, pored svojih profesija, predsednici klubova ljubitelja železnice u Ljubljani i u Pančevu, prikaže njihova opčinjenost i ljubav prema vozovima. Cilj ove izložbe nije samo podsticanje ljudi za putovanjima vozom kroz Sloveniju, već povezivanje ljudi, stvaranje prijateljstava i razmena etnološko-kulturoloških i drugih osobenosti dva naroda.

Posetioci izložbe su imali prilike da pogledaju i promotivni film o muzejskim vozovima u Sloveniji. Izložba „Vozom kroz Sloveniju“ biće otvorena do 23. oktobra svakim radnim danom od 9 do 16 časova.

 

 

Organizaciju izložbe pomogli su ambasada Republike Slovenije u Beogradu, Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine u Srbiji, Društvo Slovenaca „Sava“ „Slovenske železnice“ d.o.o., Klub ljubitelja železnice “Pančevo” i „Železnice Srbije“ ad koja je bila domaćin izložbe.

izvor: Železnice Srbije