DruštvoNaslovna

Penzioneri Kovačice najbolji u Srbiji u košarci

Republička Olimpijada zdravlja, sporta i kulture trećeg doba održana je od 29. septembra do 3. oktobra u Vrnjačkoj Banji i predstavlja finale regionalnih i međuopštinskih takmičenja koja se održavaju tokom godine.

Ove godine učestvovalo je 280 udruženja penzionera iz različitih mesta iz Srbije, a takmičili su se u sportskim disciplinama: brzo hodanje – štafeta 4 x 100 metara, fudbal – šutiranje na male goliće, košarka – izvođenje slobodnih bacanja, streljaštvo i pikado.

Jano Korenj, predsednik Opštinske organizacije penzionera Kovačice kaže da je to prilika za penzionere ne samo da se takmiče već i da se druže, da pokazuju svoja znanja i umeća.

Mi smo se takmičili u četiri discipline: u pikadu, brzom hodanju – štafeta 4 x 100 metara, izvođenju slobodnih bacanja na koš, šutiranju penala na male goliće. U košarci smo prvi u Srbiji, u pikadu osmi, u brzom hodanju 63. mesto smo zauzeli, a u streljaštvu 43. Ukupni plasman naše ekipe iz Kovačice, Opštinskog udruženja penzionera, je šesto mesto u Srbiji od 280 ekipa, rekao nam je Jano Korenj.

 

 

Ana Biskupović, kapiten sportske sekcije Opštinske organizacije penzionera Kovačice kaže da je na republičkom takmičenju učestvovalo desetoro takmičara, odnosno dve ekipe.

Jednu ekipu sačinjava pet takmičara. U svim sportskim disciplinama takmiči se po troje takmičara, osim u štafeti, gde učestvuje četvoro takmičara iz jedne ekipe. Za takmičenja se spremamo tokom cele godine, jedino leti imamo mesec dana pauze. Zimi, u januaru i februaru, organizujemo kuglanje i penzioneri rado učestvuju i u tim aktivnostima, rekla nam je Ana Biskupović.

Kao kapiten ekipe veoma je zadovoljna postignutim rezultatima na republičkoj Olimpijadi trećeg doba.

Naravno da smo zadovoljni, jer smo osvojili zlatnu medalju u košarci, što znači da smo najbolji u Srbiji, a takođe je vredno pažnje i šesto mesto u sveukupnom plasmanu. Ja sam profesor fizičke kulture u penziji, ali imamo i članove ekipe koji su drugih profesija i koji ranije nisu imali iskustva u sportu, a sada se u okviru sekcije uspešno bave sportom i osvajaju medalje, rekla je Ana Biskupović.

 

 

Sa uzbuđenjem i ona i ostali članovi ekipe očekuju okružno takmičenje koje će biti organizovano u Opovu.

Organizuje se u proleće i jesen, a okupljaju se penzioneri iz svih opština Južnog Banata. Takmičenje se održava svaki put u drugoj opštini. Očekujemo da i ove godine osvojimo prvo mesto. Prošle godine smo bili najbolji u Okrugu, a i proletos kada je takmičenje bilo održano u Pančevu u ukupnom plasmanu smo opet bili prvi. Zato se i sada nadamo dobrom plasmanu, kaže naša sagovornica.

U okviru sportske sekcije aktivni su penzioneri iz Kovačice, Debeljače i Padine.

Članovi prve ekipe su Ana Biskupović, Jano Korenj, Adam Barca, Marija Cicka i Marija Zamečnjik, a u drugoj ekipi su bili Martin Žjak, Martinek Benjamin, Ljiljana Boboš, Zuzana Đurica i Hrješih Alžebeta.

 

 

Inače, Opštinsko udruženje penzionera Kovačice za penzionere organizuje različite aktivnosti. Imaju sportsku sekciju, kulturnu sekciju i hor. U okviru hora radi i literarna sekcija a obično za Pupinove dane organizuju književne večeri.

Sportska sekcija učestvuje na opštinskim, međuopštinskim, regionalnim i republičkim takmičenjima. Već mogu da vam najavim da nas 16. oktobra očekuje južnobanatsko takmičenje u Opovu. Hor našeg udruženja nastupio je na Pokrajinskoj smotri horova u Zrenjaninu 7. oktobra, kao i u Kovačici na Oktobarskim kovačičkim svečanostima, a nastupiće i u Vršcu 18. oktobra. Imamo nekoliko vrsnih pesnika i pisaca penzionera i zajedno sa njima organizujemo književne večeri nekoliko puta tokom godine.

Za svoje članove Opštinsko udruženje penzionera Kovačica organizuje i besplatne lekarske preglede nekoliko puta godišnje, odlaske u banje, ali i jednodnevne i dvodnevne izlete, petosedmodnevne i desetodnevne odlaske u banje s lečenjem i pregledima.

Foto: Opštinsko udruženje penzionera Kovačice