DruštvoNaslovna

Kovačica: predstavljena monografija o pola veka Gimnazije

Monografija „50 godina Gimnazije Mihajlo Pupin“ u Kovačici predstavljena je na svečanosti u školi 23. oktobra u prisustvu sadašnjih i bivših učenika, njihovih roditelja, nastavnika i predstavnika lokalnih vlasti, Nacionalnog saveta Slovaka i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Monografiju je priredilo 12 autora i u njoj se našlo pola veka rada, doprinosa obrazovanju, napretku i ukupnom durštvenom životu i razvoju višenacionalne sredine kakva je Kovačica.

Jubilej, pola veka postojanja, Gimnazija kao jedina srednja škola u Opštini Kovačica, obeležila je pre dve godine. Ipak, monografija je iz štampe izašla tek nedavno, jer je u pitanju bio zahtevan i obiman posao.

Profesorka slovačkog jezika i pisac za decu Marija Kotvaš Jonaš prva je nastupila u prigodnom programu, zatim je mešoviti hor đaka izveo gimnazijsku himnu a pozdravnu besedu održala je direktorka gimnazije Tatiana Brtkova.

Monografiju su predstavile Marija Kotvaš Jonaš i Jarmila Ćendić, odlomke iz knjige su čitali učenici, a jedan od autora, novinar Pavel Matuh, uz zvuke harmonike izveo je šaljivu pesmu nastalu 70-tih godina prošlog veka, koju je tada grupa gimnazijalaca posvetila svojim profesorima i zaposlenima u školi. U programu su još nastupili školski orkestar i pozorišna grupa. Program je na kraju ulepšan „Pupinovim kolom” i simboličnim „krštenjem” knjige.

Tatiana Brtkova, direktorka Gimnazije kaže da su se autori trudili da monografija sadržajem i suštinski predstavi dosadašnju delatnost, ali da sve bude protkano i ličnim sećanjima bivših i sadašnjih đaka i profesora.

Tatiana Brtkova, direktorka Gimnazije

Pola veka rada naše obrazovne ustanove je vreme kada je potrebno da se ožive uspomene i ponosni smo na sve što je moglo da se nađe između korica ove monografije. S ponosom smo do sada ispratili veliki broj gimnazijalaca koji su kasnije postali izuzetni stručnjaci, veliki dobrotvori i dobri ljudi. Uvek smo se trudili da spajamo tradicionalno, da čuvamo i poštujemo kulturu i folklor svih nacionalnih zajednica sa ovog prostora. Nastava je na srpskom i slovačkom jeziku, ali se u školi govori ili izučava čak sedam jezika. Višejezičnost i multikonfesionalnost je odlika ovdašnje sredine i gimnazija se prema tome odnosi s posebnom pažnjom i poštovanjem, kazala je Tatiana Brtkova.

Utiske o monografiji su kazivali predsednik Skupštine opštine Kovačica Zlatko Šimak, predsednica Nacionalnog saveta Slovaka Ljibuška Lakatoš, predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori Jan Varšo i državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije Aleksandar Gajović.

Aleksandar Gajović, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja RS među zvanicama na proslavi

Zaista je prelepo da toliko dobrih i znamenitih đaka i ljudi su iz ove obrazovne ustanove otišlo u svet da proslave Kovačicu, Vojvodinu i Srbiju. Za one koji ne znaju o kome se radi, tu je monografija koja je za pohvalu. Očekujem da se u narednom periodu još više istakne ova škola i svi oni koju su na svoj način obeležili istoriju škole, jer kada nešto traje 50 godina onda je to i istorija i tradicija koju moramo da gajimo, poštujemo i unapređujemo, rekao je Aleksandar Gajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije.

U monografiji su pored istorijata škole predstavljeni nekadašnji direktori, a najuspešniji učenici generacije pisali su o sebi. Istaknuto je 12 bivših gimnazijalaca doktora nauka, ali su u međuvremenu, dok se monografija pripremala, još troje doktorirali. Obuhvaćene su sprovođene vannastavne aktivnosti i uspesi na takmičenjima, saradnja sa drugim školama i ustanovama i nezaobilazne đačke ekskurzije. Knjiga je ilustrovana foto- galerijom u kojoj je 35 maturantskih tabloa, jer svih 50 nisu sakupljeni, kao i 315 fotografija.

U pisanju monografije učestvovali su Jan Hrćan, Martin Toman, Tatiana Brtkova, Ana Dudaš, Želimira Kolarik, Jarmila Jonašova, Miroslav Jurica, Pavel Matuh, Kristina Ćendić, Jarmila Ćendić, Ivan Hornović i Marija Kotvaš Jonaš. Autori mnografije su bivši i sadašnji profesori i učenici škole i poštovaoci ove obrazovne ustanove.

Objavljivanje monografije su finansijski podržali Kancelarija za Slovake u dijaspori iz Bratislave i Opština Kovačica.

Ukratko o Gimnaziji „Mihajlo Pupin“

U Kovačici je od 1962. godine postojala srednja ekonomska škola koja je prerasla u Gimnaziju „Mihajlo Pupin” 1967. godine, sa društveno-jezičkim i prirodno-matematičkim smerovima. Obrazovna ustanova se vremenom transformisala u okviru reformi koje su sprovođene, pa je u vreme usmerenog obrazovanja imala kulturološki, pravni, ekonomski, građevinski, drvoprerađivački, kožarski, metalski i poljoprivredni smer. Od 1987. do 1990. đaci su se školovali na smerovima prirodno-matematičke, poljoprivredne, metalske, drvoprerađivačke i kožarske struke.

Prva obnovljena generacija gimnazijalaca opšteg smera upisuje se 1990. godine, a od prošle školske godine pored gimnazijskih odeljenja opšteg smera, na kojima su nastava odvija na srpskom i slovačkom jeziku, otvoren je novi smer elektrotehničara informacionih tehnologija sa nastavom na srpskom.

Kovačička gimnazija u ovoj školskoj godini u 11 odeljenja ima 235 đaka, od kojih je u odeljenjima sa nastavom na slovačkom jeziku 75 učenika, a fakultativno slovački jezik uči još 25 gimnazijalaca.

Izvor: Dnevnik/M.Mitrović/Gimnazija u Kovačici/L.V.