DruštvoNaslovna

Pančevo: potpisan ugovor o ustupanju zemljišta za izgradnju fabrike BROSE

U Pančevu je danas u prisustvu gradonačelnika Pančeva i predstavnika lokalne samouprave, organizovano svečano potpisivanje ugovora između Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije i nemačke kompanije BROSE, koja će izvesti investicioni projekat i izgraditi fabriku u Pančevu.

Ugovor su potpisali Nevenka Zeljković u ime Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije, a u ime kompanije Brose Niklas Beyes, Boris Michael Sonnekalb, Peter Mahlenbrei i Axel Schmit.

Ugovor je potpisan u prisustvu gradonačelnika Pančeva Saše Pavlova, zamenika gradonačelnika Predraga Živkovića i gradske menadžerke Maje Vitman.

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva izrazio je veliku zahvalnost zbog dolaska još jedne velike kompanije u Pančevo koja će u narednih nekoliko godina zaposliti 1.100 radnika od kojih će više od polovine biti visoko obrazovani mladi ljudi a deo njih biće zaposleno u Istraživačkom centru gde će se testirati elementi proizvedeni u fabrici u Pančevu.

Dolazak ovakve kompanije lidera ima veliki značaj s obzirom da se radi o kapitalnoj investiciji vrednoj više od 180 miliona evra i gde će posao naći 1.100 ljudi. Ova investicija znači ostanak mladih u Pančevu, s obzirom da imamo odličnu mrežu srednjih škola. Veliki benefit imaće i mala i srednja preduzeća koje pozivam da iskoriste dolazak kompanije i da se nametnu kao lokalni dobavljači, rekao je Saša Pavlov.

Pavlov je posebno zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću koji je značajno uticao na dolazak „Brose“ kompanije u Srbiju i Pančevo i zato što je od naše zemlje napravio državu sa međunarodnim ekonomskim ugledom.

Niklas Beyes, BROSE

Niklas Beyes naglasio je da je ovo prva Brose investicija u Srbiji, da je konkurencija bila jaka ali da su Srbija i Pančevo ponudili najbolje uslove za ovu najnoviju investiciju. Ono što ih je dodatno motivisalo da ulože u Srbiju je i činjenica da se u neposrednoj blizini školuju kadrovi mehatronske i elektrotehničke struke na univerzitetima i srednjim školama te da će odabir budućih radnika odmah biti moguć u okviru tih obrazovnih ustanova.

Vrlo brzo počećemo izgradnju fabrike u Pančevu. Prvo ćemo graditi halu od 50.000 kvadratnih metara. U Pančevu ćemo proizvoditi motore i pogonske elemente, a započećemo i izgradnju istraživačkog centra u kojem ćemo testirati naše nove elemente. Plan je da u novembru 2020. godine unesemo prve mašine i opremu u pogone, u januaru 2021. godine želimo da proizvedemo prve delove, a da u avgustu 2021. godine krenemo sa proizvodnjom u punom kapacitetu, najavio je Beyes nakon potpisivanja ugovora.

Nemačka kompanija „Brose“ je iz Bamberga u Nemačkoj, zapošljava 26.000 radnika na 63 lokacije u 23 zemlje i četvrta je na svetu po veličini porodična kompanija koja snabdeva autoindustriju. Brose je osnovana 1908. godine i bavi se proizvodnjom mehaničkih, električnih, elektronskih i senzorskih sistema za vozila. U svetu svako drugo novo vozilo ima bar po jedan Brose proizvod.

Grad Pančevo je nemačkoj kompaniji Brose obezbedio oko 21 hektar uređenog građevinskog zemljišta u Severnoj poslovnoj zoni 2, na kojem će, pored fabrike, biti izgrađen i Naučno – istraživački centar. Zaposleni će prva radna iskustva sticati na obuci u Nemačkoj. Ova investicija biće proglašena za investiciju od nacionalnog značaja.