AktuelnoDruštvoNaslovna

Skupština Pančevo: odbornici odobrili koncesiju za obavljanje javnog prevoza

Odbornici Skupštine grada Pančeva većinom glasova na današnjem zasedanju dali su saglasnost na konačan nacrt javnog ugovora za dodelu koncesije za javnu uslugu poveravanja obavljanja delatnosti domaćeg linijskog prevoza i izgradnju nove autobuske stanice.

To znači da su odbornici odobrili sklapanje koncesionog ugovora za obavljanje javnog prevoza na teritoriji Grada i u međumesnom saobraćaju na 25 godina sa grupom privatnih prevoznika.

Konzorcijum preduzeća koji će biti zadužen za obavljanje javnog prevoza putnika čine „Saga trans“ i „Dumeko“ iz Beograda i „Trans jug“ iz Obrenovca koje će u novom preduzeću imati 97 odsto vlasništva, dok će lokalna samouprava ostvarivati tri odsto vlasničkih prava.

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva pred odbornicima je rekao da Grad Pančevo sada ima obavezu da se do kraja ove godine sve linije prenesu sa JKP ATP na novo preduzeće, nakon čega će novoosnovana firma preuzeti i staničnu uslugu.

To je važno kako bismo u budžetu za narednu godinu predvideli sredstva za izvršenje ove komunalne usluge. Koncesionari imaju obavezu da u narednih 12 meseci izgrade novu autobusku stanicu na drugoj lokaciji i kupe 60 novih autobusa, od čega najmanje 10 već u prvom mesecu od preuzimanja javnog prevoza. Sva vozila moraju da zadovolje standard od minimum euro 6 motora. Ipak, imam najave da će već za dve nedelje koncesionari obezbediti 20 novih vozila za obavljanje javnog prevoza, rekao je Pavlov.

 

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva

 

Koncesionari imaju obavezu da po potpisivanju ugovora o koncesiji uplate 45 miliona dinara do kraja godine, a taj novac će biti namenjen za otpremnine radnicima koji neće biti potrebni u novom preduzeću.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov podsetio je da će koncesionari imati obavezu ulaganja u visini od najmanje 8 miliona evra. Obaveza Grada Pančeva je da obezbedi lokaciju za novu autobusku stanicu i da obezbedi saobraćajnu i drugu infrastrukturu, a u prvoj godini iz budžeta grada biće izdvojeno najviše 250 miliona dinara što će pokrivati troškove prevoza 13 postojećih povlašćenih kategorija građana.

Privatni partneri imaće obavezu i da svake godine obave analizu na svim linijama i daju predloge za eventualno otvaranje novih autobuskih linija.

Ujedno bih naglasio da radnici znaju da će uslovi rada u novom preduzeću biti bar na nivou dosadašnjeg, ali uvereni smo da će biti i mnogo mnogo bolji od dosadašnjih uslova, rekao je gradonačelnik Pavlov.

Potpisivanje ugovora o koncesiji je hitno kako bi se do kraja godine isplanirao budžet grada za 2020. godinu za ovu komunalnu uslugu.