KulturaNaslovna

Gordana Vlajić iz Pančeva dobitnica nagrade za najbolji roman za decu

Roman „Zedsiˮ, Gordane Vlajić, književnice iz Pančeva, koji je objavila Izdavačka kuća Pčelica, ovogodišnji je dobitnik nagrade „Rade Obrenovićˮ, koja se dodeljuje za najbolji roman za decu objavljen u aktuelnoj godini.

Međunarodni centar za književnost za decu „Zmajeve dečje igreˮ više od 20 godina dodeljuje Nagradu „Rade Obrenovićˮ za najbolji roman za decu objavljen na srpskom jeziku u tekućoj godini.

Nagrada „Rade Obrenovićˮ Gordani Vlajić biće uručena 6. decembra na svečanosti organizovanoj tim povodom.

Ovaj roman je neobično hrabra knjiga čija se autorka upušta u opasno i gotovo nepoželjno područje originalne kreacije kombinovanjem različitih funkcionalnih stilova i mnogobrojnih perspektiva naracije, gradeći u svojoj knjizi mozaik formi i obilje sadržaja.

Pored nagrađenog dela, u užem izboru su se našla i izdanja izdavačke kuće “Laguna“ iz Beograda: “Neću da mislim na Prag“ Sonje Ćirić – delikatni roman o sazrevanju i izboru sopstvenog puta i “Kako sam postao detektiv“ Ota Oltvanjija – serija dobro skrojenih detektivskih priča za decu, kao i dve knjige izdavačke kuće “Pčelica“ iz Čačka: “Na putu srebra“ Gordane Maletić – ozbiljno-zabavni i poučni pseudoistorijski roman za decu i “Ptica na vetar“ Vesne Aleksić – samosvesna priča o svetu i životu kakvi bi trebalo da budu.

Žiri za dodelu nagrade “Rade Obrenović“ Međunarodnog centra književnosti za decu Zmajeve dečje igre, ove godine je radio u sastavu: Elizabeta Georgiev, spisateljica, prevoditeljka i bibliotekarka iz Dimitrovgrada, Vladislava Vojnović, scenaristkinja i spisateljica iz Beograda, i Dragoljub Perić, profesor i teoretičar književnosti iz Novog Sada.