DruštvoNaslovna

Ministar poljoprivrede posetio Padinu, Debeljaču i Uzdin: tri miliona evra za kovačičke poljoprivrednike

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Branislav Nedimović danas je posetio opštinu Kovačica, odnosno poljoprivredno gazdinstvo Jana Pavela iz Padine, zatim poljoprivredno gazdinstvo Đuričkov u Debeljači i Zemljoradničku zadrugu Plugarul u Uzdinu.

Jan Pavela bavi se ratarstvom, obrađuje 70 lanaca zemlje, a pretežno seju kukuruz, pšenicu ,suncokret i detelinu za sopstvene potrebe u stočarstvu. Gaje ovce, svinje i krave. Hrane oko 40 ovaca i 15 svinja.

U poljoprivrednog gazdinstvu Đuričkov obrađuju 400 ha, i to 100 ha kukuruza, 50 ha ječam, 50 ha soje i na 200 ha uzgajaju povrće.
Plugarul je jedna od najvećih zadruga u opštini Kovačica i ima više od 110 zemljoradnika.

 

 

Tokom posete, ministar i predsednik opštine Kovačica razgovarali su sa poljoprivrednicima, saslušali sve njihove sugestije, komentare i predloge.

Meni je jako važno da se sretnem sa ljudima iz svakog sela, a do sada sam obišao 200 sela. Postoje nove mere u narednoj godini koje se tiču zakupa zemljišta za stočare, nove subvencije za krave i telad, a želeo sam posetom i da obavestim ljude o svakoj meri koje daje ministarstvo. Od svega je najvažnije da idemo kao misionari od kuće do kuće, razgovaramo sa poljoprivrednicima i objasnimo ljudima na šta sve imaju pravo. Danas sam sreo čoveka koji nije konkurisao za državnu zemlju i na moje pitanje zašto je to tako, čovek je samo slegao ramenima. Moj posao je da ljude uputimo, jer nije svako dužan da zna sve. Opština Kovačica je spram svoje veličine jedan od najvećih korisnika državnih subvencija. 2.900 zahteva predato je u ovoj godini i negde oko tri miliona evra biće isplaćeno poljoprivrednicima iz Kovačice, istakao je ministar.

Na pitanje o perspektivi razvoja ratarstva i stočarstva za 5 do 10 godina, ministar je istakao da se kod nas poljoprivredna proizvodnja značajno promenila. Što se tiče stočarstva, krenuli smo putem gde nema nazad, ta linija je uzlazna.

Što se tiče ukidanja vakcina na svinjsku kugu, ministar je sa ponosom istakao da od ponedeljka nema vakcinacija na klasičnu svinjsku kugu.
Različiti lobiji su pokušali da to onemoguće i nije im uspelo. Mi ulazimo u monitoring od strane Evropske komisije i mislim da smo zatvorili ovu stranicu jednom za svagda. Naravno, postoje sredstva u slučaju vanrednih okolnosti. Još jedna dobra vest, mi ćemo verovatno sledeće nedelje odjaviti afričku kugu svinja, kaže Nedimović.

Na temu zakona i subvencija, dodao je da je od izuzetne važnosti regulisanje statusa poljoprivrednih gazdinstava, pogotovu onih poljoprivrednika koji se 24 sata bave poljoprivredom kao svojom osnovnom delatnošću. Takođe, ući će se u novi sistem penzijskog i invalidskog osiguranja, spremili smo alate i zato komuniciramo sa poljoprivrednicima. Takođe, dobre vesti su i da je ministar u razgovorima sa fabrikom traktora u Jarkovcu koja je kupila nekadasnji IMT da naprave jedan servisno-prodajni centar za čitav Balkan.

 

 

Predsednik opštine Kovačica, Milan Garašević izrazio je zadovoljstvo konstruktivnim razgovorima ministra sa poljoprivrednicima i istakao da je kvalitet kovačičke zemlje jedan od najviših u našoj zemlji i da je jedan od potencijala Kovačica i njen najjači ekonomski adut – poljoprivreda.

Danas smo posetili Padinu, Debeljaču i Uzdin, ratare, povrtare i Zemljoradničku zadrugu Plugarul sa preko stotinu zadrugara. Uspeli smo da razgovaramo sa 70 poljoprivrednika u sva tri mesta, čuli smo primedbe, kritike i sugestije. Svi razgovori bili su konstruktivni. Kovačica je poljoprivredna opština i to na visokom nivou o čemu svedoči i broj zahteva koji pristiže u Ministarstvo poljoprivrede. Kada su farmeri u pitanju pričali smo o umatičavanju stada i pozitivnim merama koje se tiču neumatičenih stada. Ono čime možemo da se pohvalimo, pored konkursa u oblasti poljopriede kojim dotiramo udruženja lovaca, ribolovaca, za podsticaj poljoprivrede, Odeljenje za poljoprivredu opštine Kovačica sprovodi i komasaciju u vrednosti od 130 miliona dinara u KO Debeljača, i ona ima veliki udeo u našem ukupnom budžetu i to oko 4%. Komasacija se radi prvi put posle 40 godina, rekao je predsednik Opštine Kovačica.

Bilo je reči i o načinima sankcionisanja osumnjičenih za paljenje strnjike. Ministar je naglasio da ministarstvo poseduje satelitski snimak u svakom ternutku se može videti svaka njiva u Srbiji, a jedan od načina funkcionisanja je sankcionisanje onih koji prodaju ili zaoravaju žetvene ostatke, i to je samo jedna od mera sprečavanja paljevine.