DruštvoNaslovna

Pančevo: Obeležen Međunarodni dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić predvodio je državnu ceremoniju povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu.

Komemorativna svečanost je održana u okviru lokaliteta masovne grobnice civila stradalih u Drugom svetskom ratu, Spomen-kompleks „Stratište” u Jabuci kod Pančeva. Nakon ceremonije polaganja venaca i odavanja počasti, prisutnima su se obratili predsednik Skupštine Grada Pančeva Tigran Kiš, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić i državni sekretar Nenad Nerić.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici romske nacionalne manjine, grada Pančeva, predstavnici Diplomatskog kora, udruženja i građani.

Državna ceremonija završena je umetničkim programom. Organizator ceremonije je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa gradom Pančevom.

 

 

Povod za održavanje komemorativnih okupljanja 16. decembra jeste sećanje na 16. decembar 1942. godine kada je Hajnrih Himler izdao naredbu za sistematsko upućivanje Roma u koncentracione logore radi njihove likvidacije. Na osnovu naredbe od 29. januara 1943. godine određeno je da Romi budu deportovani u logor smrti Aušvic-Birkenau. Deportacija Roma trajala je u periodu između februara 1943. i jula 1944. godine.Kao posledica organizovanog pogroma, u okviru logora smrti Aušvic-Birkenau do 2. avgusta 1944. godine funkcionisao je podlogor za Rome – Zigeunerlager.

Zatočeni Romi poticali su teritorija Nemačke, kao i okupiranih država poput Austrije, Čehoslovačke, Poljske, Francuske, Jugoslavije, Belgije, ali i sa područja Norveške, Španije i okupiranog dela Sovjetskog Saveza. Tokom navedenog perioda, u Zigeunerlager zatočeno je više od 23.000 Roma, od kojih je oko 20.000 likvidirano.

Brojna su stratišta civila, Srba, Roma i Jevreja, širom naše države. Staro sajmište, Banjica, Jajinci, Jabuka kod Pančeva, logor „Crveni krst“ u Nišu, stratište na Arapovom brdu u Leskovcu samo su neka od njih.

Genocid nad Romima ili Porajmos u Drugom svetskom ratu predstavlja jednu od najtragičnijih epizoda tog oružanog sukoba koja je kod savremenih generacija skoro potpuno zaboravljen.

Izvor: Min. za rad, soc. pitanja i zapošljavanje RS