DruštvoNaslovna

I u Pančevu ovih dana ne može da se diše od guste magle i zagađenja vazduha

Pančevo je od početka godine u grupi najzagađenijih gradova, a praškastih materija u vazduhu ima i do četiri puta više u odnosu na dozvoljenu granicu.

U Pančevu je to uglavnom uobičajeno u ovo doba godine. Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole rada zbog prekomerne zagađenosti vazduha u šest lokalnih samouprava, a među njima je i Pančevo.

Kako saznajemo od nadležnih osnovni razlog trenutne situacije s vazduhom u Pančevu pre svega su saobraćaj i individualna ložišta i nepovoljni vremenski uslovi. Naime, nema vetra niti kiše koji bi razblažili koncetracije čestica u vazduhu.

Katarina Banjai, članica Gradskog veća u Pančevu kaže da su od početka godine svakodnevno prisutna prekoračenja suspendovanih čestica kao i da je najkritičnije u delovima grada u kojima su kuće.

Ovih dana imamo u vazduhu od 100 do 150 mikrograma po metru kubnom praškastih materija. Najveće zagađenje je bilo 11. januara u Starčevu kada su suspendovane čestice bile 205 mikrograma po metru kubnom, što je četiri puta veća koncentracija od dozvoljene. Granična vrednost propisana uredbom je 50 mikrograma po metru kubnom, kaže Katarina Banjai.

U Pančevu se vazduh kontroliše na četiri merne stanice, na 11 zagađujućih materija. Još na tri mesta proveru vrši Zavod za javno zdravlje što omogućava precizan uvid kada je u pitanju zagađenje vazduha.

Gasifikacija delova grada u kojima su najzastupljenija individualna ložišta moglo bi da pomogne u popravljanju kvaliteta vazduha zimi. Zbog toga Grad Pančevo od 2016. godine subvencioniše uvođenje gasa. S obzirom da je u pitanju dugoročni proces, ova aktivnost daće rezultate tek nakon nekog vremena.

Katarina Banjai podseća da je Grad Pančevo do sada pomogao 201 domaćinstvu da se priključi na gasnu mrežu, a za to je izdvojeno oko 11 miliona dinara.

Naravno, ovo je mera koja mora da se radi u kontinuitetu kako bi se osetilo poboljšanje, jer je i dalje mnogo veći broj građana koji koriste čvrsto gorivo za grejanje. U prilog nam ide i gasifikacija koja je počela 2018. godine od JP „Srbijagas“, kaže Banjai u izjavi za RTV.

Lekari savetuju da osetljive osobe ograniče svoj boravak napolju u jutarnjim i večernjim satima. Meteorolozi procenjuju da će ovakvo vreme potrajati još nekoliko dana.