DruštvoNaslovna

Kovin: potpisan Memorandum o saradnji sa investitorom iz Turske

Predsednica opštine Kovin Sanja Petrović i generalni direktor Kompanije „Mel tekstil“ iz Istanbula, Sulejman Erdogan, potpisali su danas u Kovinu Memorandum o saradnji kojim se definišu aktivnosti na realizaciji investicionog ulaganja na području opštine Kovin.

Dokument je zapravo predugovor sa investitorom iz Turske, čiji je dolazak u Kovin, podsećamo, najavila premijerka Ana Brnabić krajem prošle godine, prilikom otvaranja puta u Deliblatu. 4

Potpisivanju su prisustvovali i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, koje je od početka uključeno u pregovore i obezbedilo je sredstva Opštini Kovin za otkup zemljišta i objekta bivšeg „Beka“ (pogon „Mladost“) na njemu.

Planira se da Opština Kovin izda u zakup (na 10 godina, sa mogućnošću produžetka ugovora) oko 3.700 m2 poslovnog prostora nekadašnje fabrike „Beko“ u Kovinu i 2 hektara i 56 ari zemljišta na pripadajućem placu. Memorandumom se definišu i obaveze „Mel tekstila“. Između ostalog, investitor bi bio u obavezi da obuči i zaposli 100 radnika do kraja 2020, i još 200 radnika do 2022. godine.

Kako je u obraćanju prisutnima tokom ceremonije potpisivanja napomenula predsednica opštine Sanja Petrović „zahvaljujući trasiranim dobrim odnosima koje je sa Republikom Turskom izgradio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jedan ozbiljan investitor kojem je pretežno tržište Evropa i koji ima predstavništvo i u Nemačkoj, odabrao je Kovin u Srbiji kao destinaciju“.

Ona je dodala da će Opština maksimalno izaći u susret investitoru kada je reč o izdavanju potrebnih dozvola i saglasnosti, kao i da će sam proizvodni objekat biti rekonstruisan i priveden nameni u skladu sa potrebama zakupca i standardima za tekstilnu delatnost.

 

 

Sulejman Erdogan zahvalio se na toplom prijemu i izrazio nadu da će planovi biti realizovani. U izjavi za medije, generalni direktor „Mel tekstila“ dodao je da je Kovin odabran zbog dobre pozicije i transportnih veza ka zahtevnom tržištu zapadne Evrope: „brže i lakše ćemo plasirati naše proizvode, a takođe imamo saznanja i uverenje da ćemo baš ovde, u opštini Kovin, obezbediti potrebne kvalifikovane radnike za naš posao“, dodao je investitor iz Turske.

U narednim mesecima ubrzano će se raditi, uz pomenutu pomoć Ministarstva trgovine, tuirizma i telekomunikacija, na stvaranju uslova za početak rada istanbulskog „Mel tekstila“ u Kovinu u ovoj godini, saglasne su obe strane potpisnice.

Izvor: www.kovin.rs