NaslovnaZdravlje

Pančevo: Održano predavanje o prevenciji raka grlića materice

Savet za rodnu ravnopravnost Grada Pančeva organizovao je u petak, 24. januara u Maloj Sali Gradske uprave Pančevo tribinu povodom obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice od 20. do 26. januara.

Predavanje je održao doktor Slobodan Ovuka, ginekolog i direktor Opšte bolnice Pančevo.

Ivana Rosić, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Pančeva podsetila je da je „Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice“ slogan ovogodišnje kampanje, a ima za cilj da podstakne i motiviše sve žene da u toku godine odvoje barem jedan dan kako bi posetile lekara i obavile preventivni pregled.

Savet za rodnu ravnopravnost organizuje ovu tribinu kako bismo poručili svim ženama da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. Zbog toga redovni pregledi kod izabranog ginekologa imaju najveći značaj u prevenciji ove bolesti. Grad Pančevo godišnje izdvaja 5,5 miliona dinara iz budžeta za odlazak ginekologa u naseljena mesta radi obavljanja preventivnih lekarskih pregleda. Cilj Saveta za rodnu ravnopravnost jeste da se ovakav vid tribina i edukacija organizuje u što većem broju kako bi se ženama skrenula pažnja na važnost preventivnih pregleda, pogotovo što kod ove opake bolesti u početnim stadijumima najčešće nema nikakvih simptoma, rekla je Ivana Rosić.

 

 

Pančevo je jedini grad u Srbiji koji već sedam godina sprovodi organizovanu akciju redovnih odlazaka ginekologa u seoske sredine na svojoj teritoriji. U cilju prevencije organizuju se i druge aktivnosti, poput predavanja o tome zašto je važno otkrivanje raka grlića materice u ranoj fazi.

Dr Slobodan Ovuka, ginekolog i direktor Opšte bolnice Pančevo veoma je ponasan na činjenicu da je Pančevo jedini grad u Srbiji koji već 7 godina sprovodi projekat odlaska ginekologa po selima i dodaje da će u februaru početi osma godina kako se projekat realizuje.

Naš cilj, kad smo pravili taj projekat, bio je motivisan time što je ženama u selu odnosno naseljenim mestima, teže dostupan ginekolog iz objektivnih razloga. Naša ideja je bila da tu populaciju uhvatimo na vreme, da radimo preventivne preglede i da pokušamo naći one koji su u većem riziku od dobijanja karcinoma grlića materice. Postoji opadajući trend, na osnovu naših statistika, ali ipak i dalje rak grlića materice odnosi nekih 400 života godišnje, kaže dr Ovuka.

Ovaj projekat finansira Grad Pančevo. Postoji još jedna aktivnost, a to su predavanja po školama koja su takođe započeta 2013. godine. Ovim predavanjima su obuhvaćena deca od sedmog osnovne pa do završetka srednje škole.

Obilazimo sve škole od sedmog osnovne do četvrtog razreda srednje škole tako da oni imaju više puta priliku da čuju ono što je aktuelno iz oblasti čuvanja reproduktivnog zdravlja, jer je to jedan od ciljeva projekta – da mlade ljude dobijemo u tom pravom vremenu da naviknu šta je zdrav stil života, da ih pokušamo navesti na potrebu preventivnih ginekoloških pregleda, kad pričamo o ženskoj deci. Oni tad imaju neposrednu priliku da sa nama, dok smo sa njima u učionici, razgovaraju i postave sva pitanja iz ove oblasti koja ih interesuju, rekao je dr Ovuka.

 

 

I u ovoj godini Grad Pančevo će finansirati odlazak ginekologa u naseljena mesta, kao i program predavanja o reproduktivnom zdravlju za đake.