DruštvoNaslovna

Pančevo: za mesec dana počeće izgradnja filmskog studija

U Pančevu postoji tradicija snimanja filmova. Na raznim lokacijama u gradu je snimljeno više od 150 filmova, serija i kultnih scena iz filmova poput “Maratonci trče počasni krug”, “Ko to tamo peva”, “Balkan ekspres”, ali i novijih ostvarenja.

U narednih mesec dana počeće izgradnja filmskog studija i pratećih objekata površine 12.000 kvadrata što će pružiti niz mogućnosti za razvoj ne samo ove grane, već i ostalih vidova kulture i turizma. U tri filmska studija s pratećim objektima biće zaposleno oko 90 osoba, od toga 22 za stalno. Procene su da će broj privremeno angažovanih biti i do 2.000 lica u zavisnosti od toga kakav se filmski projekat bude u tom trenutku izvodio.

U pitanju je investicija kompanije „Firefly Productions“ iz oblasti filmske industrije započeta 2019. godine. Ova kompanija kupila je gradski plac za 54,1 miliona dinara, na kojem planira da uloži 5,8 miliona evra za izgradnju tri filmska studija s pratećim objektima.

Nakon što je firma „Firefly” iz Beograda Gradu Pančevu dostavila pismo o namerama u kojem navodi detalje planirane investicije u izgradnju filmskog grada na prostoru nedaleko od starog buvljaka na Bavaništanskom putu u zoni Hipodroma, doneta je odluka Grada da je ovaj projekat od posebnog značaja za Pančevo, jer je ocenjeno da bi izgrađeni filmski grad unapredio turizam, kulturu i doprineo promociji samog Pančeva, ali i stvorio uslove za podsticanje razvojnih priorireta i privlačnje ulaganja, uspostavljanje standarda povoljnog poslovnog okruženja.

Pančevo posećuju poznati domaći, ali i holivudski glumci, koji nakon posete ovom gradu, postaju pravi promoteri Pančeva u filmskom svetu, ali i šire. Pančevo već duži niz godina ima sertifikat „Film friendly“ grada, jer ima propisanu ubrzanu proceduru kada je u pitanju pomoć filmskim ekipama u izdavanju svih neophodnih dozvola potrebnih prilikom snimanja na lokacijama u gradu što izuzetno doprinosi tome da naš grad bude prvi izbor producenata za odabir lokacija prilikom snimanja.