DruštvoNaslovna

Pančevo: postavljeno četvrto pametno autobusko stajalište

U Ulici Moše Pijade, u smeru ka Beogradu, postavljeno je pametno autobusko stajalište tako da dok čekaju autobus građani mogu da dopune mobilne telefone i koriste internet.

Katarina Banjai, članica gradskog veća za ekologiju i održivi razvoj kaže da Grad Pančevo nastavlja praksu postavljanja pametnih autobuskih stajališta u cilju afirmacije obnovljivih izvora energije.

Ovo je četvrto stajalište koje se napaja električnom energijom isključivo iz obnovljivih izvora energije putem solarnog panela tako da uz pomoć čiste sunčeve energije, građani su u mogućnosti da dok čekaju autobus besplatno dopune svoje mobilne uređaje i da koriste internet. Pored toga, stajalište poseduje i svoju LED rasvetu, izjavila je Banjai.

Grad Pančevo već nekoliko godina promoviše praktičnu upotrebu obnovljivih izvora energije i od 2016. godine realizuje zelene projekte. Pre dve godine postavljena su prva tri pametna autobuska stajališta, a od danas je postavljeno još jedno, na najprometnijoj lokaciji, u Ulici Moše Pijade gde građani čekaju autobuse na liniji za Beograd.

Inače, Pančevo je 2016. godine želelo da skrene pažnju na alternativne vidove prevoza i u saradnji s Mašinskom školom realizovali su biciklofone – trenažne bicikle koji okretanjem pedala stvaraju energiju za punjenje mobilnih telefona. Oni su i danas raspoređeni po srednjim školama i javnim institucijama. 2017. godine postavljena je pametna klupa na platou ispred Gradske uprave Pančevo, a poslednjih godina postavljaju se moderna pametna autobuska stajališta.

Pametna autobuska stajališta, svojim izgledom i funkcionalnošću, doprineće savremenijem i uređenijem izgledu Pančeva, a ujedno će potvrditi dosledno nastojanje lokalne samouprave da se Pančevo rebrendira u zeleni i ekološki odgovoran grad.