DruštvoNaslovna

Kačarevo: počela 33. turističko-privredna manifestacija „Slaninijada“

U Kačarevu je danas počela 33. Turističko-privredna manifestacija “Slaninijada”. U naredna četiri dana posetioci će imati priliku da probaju i da kupe domaću i industrijsku slaninu, čvarke i druge mesne prerađevine.

Posetioci mogu svakog dana, do 23. februara, od 8 do 20 sati da obilaze štandove. Organizatori su, pored izložbenog programa i takmičenja za najbolju slaninu, pripremili raznovrstan prateći kulturno-zabavni program u kojem će se predstaviti lokalna kulturno-umetnička društva i izvođači.

Najviše posetilaca očekuje se u subotu, 22. februara kada će u centru Kačareva u 14 sati koncert održati poznati vojvođanski sastav “Garavi sokak”, a biće priređene i zanimljive igrice za decu i odrasle.

 

 

Turistička organizacija Pančevo od ove godine učestvuje u organizaciji „Slaninijade“. Direktor Turističke organizacije Pančevo Nikola Stoilković podseća da je „Slaninijada“ jedna od najvećih manifestacija ne samo u Pančevu, Južnom Banatu nego i u Srbiji.

„Slaninijadu“ poseti više od 100.000 turista i ono što je jako bitno je da je Turistička organizacija po prvi put u saradnji sa Slaninijadom u organizaciji. Iz godine u godinu je sve veća potražnja za smeštajnim kapacitetima u Kačarevu tako da mi ovim putem želimo da se obratimo svima koji su zainteresovani za proširenje smeštajnih kapaciteta da to urade. Grad Pančevo je prepoznao značaj ovakvih manifestacija i podržao je ovu manifestaciju u Kačarevu. Ja moram i da napomenem da grad Pančevo ima više od 150 manifestacija i one su sve značajne za grad Pančevo. Izdvajaju se nekoliko manifestacija koje su veoma bitne okuplja veliki broj turista, rekao je Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančevo.

 

 

Igor Lečić, član organizacionog odbora “Slaninijade” kaže da Kačarevci pre svega u Slaninijadi vide ekonomski interes.

Ova manifestacija za Kačarevce ima ekonomski značaj jer se svih ovih godina sve veći broj porodica uključuje u ponudu mesa i mesnih prerađevina koje su na Slaninijadi zaštitni znak manifestacije. Za ovih 33. godine Slaninijada je nešto što predstavlja Kačarevo, nešto što ga obeležava, nešto po čemu je Kačarevo poznato. Tu bih istakao neku originalnost u samoj ideji za ove 33. godine, to je nekad bio stvarno jedan veliki raritet u ondašnjoj Jugoslaviji da se ovakva jedna manifestacija održava. Za samo mesto Slaninijada je materijalna korist, za selo, za organizacije, za udruženja. Slaninijada ih je pomagala i pomagaće i u narednim godinama, kazao je Lečić.

 

 

Prvog dana Slaninijade proglašeni su i pobednici u različitim kategorijama.

Zlatni pobednik u kategoriji domaće slanine je Dušan Pavlović iz Novog Pazara. Najbolju zanatsku slaninu je proizveo Jovan Pavlović iz Brankovine, a najbolju industrijsku Industrija mesa „Burjan“ iz Pančeva. Najteža slanina stigla je sa severa Banata, iz Kikinde. Težila je 30 kilograma i napravljena je od svinje koja je težila više od 400 kilograma.

Jednu nagradu odneli su i domaćini. Najdeblju slaninu od mangulice izložio je Mile Filipovski iz Kačareva. Sedamdesetak porodica u ovom velikom banatskom selu se bavi ovim zanimanjem i već se razmišlja o njihovom udruživanju. Podrška lokalne samouprave neće izostati, što je potvrdio i gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov otvarajući Slaninijadu.

Osim raznovrsnog kulturno-umetničkog programa, do 23. februara na Slaninijadi će biti mnoštvo zanimljivih takmičenja za sve uzraste, i za svačiji ukus.