AktuelnoNaslovnaZdravlje

U Srbiji potvrđeno do sada 18 slučajeva obolelih od korona virusa

U Republici Srbiji je do danas u 20 časova potvrđeno 18 slučajeva Kovida-19, što je porast od šest u odnosu na jutrošnje podatke.

Ranije danas održan je sastanak državnog vrha sa svim nadležnim institucijama na kojem su dogovorene nove mere, koje su od sutra na snazi.

Do 20 časova na Institutu „Torlak“ testirana je ukupno 151 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja, prenosi RTS na svom sajtu.

Vlada Srbije juče je zabranila ulazak u zemlju stranim državljanima iz žarišta koronavirusa, dok su danas zabranjeni javni skupovi sa više od 100 osoba.

Epidemiolog Predrag Kon upozorio je danas da se nalazimo na početku prenošenja koronavirusa.

Govoreći o merama koje su preduzete, Kon je rekao da su one u cilju usporavanja prenošenja i da je to izuzetno važno kako ne bi došlo do naglog obolevanja, posebno teških slučajeva.

Ako imate simptome koronavirusa i bili ste u zaraženom području, pozovite neki od brojeva koji su objavljeni na sajtu Ministarstva zdravlja i dostupni su od 8.00 do 22.00.

Nema obustave nastave, zabranjeni svi javni skupovi u zatvorenim prostorima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sastanka na Andrićevom vencu sa državnim vrhom i stručnjacima o koronavirusu, da još uvek nema potrebe zatvoriti škole. Od danas su zabranjeni svi javni skupovi u zatvorenim prostorima sa više od 100 ljudi.

Nakon konsultacija vrha države sa svim stručnjacima koji rade na borbi protiv koronavirusa, predsednik je rekao da su donete odluke o zabrani javnih skupova u zatvorenim prostorima do sto ljudi, pojačanoj kontroli na svim graničnim prelazima.

Zamolio je državljane Srbije koji rade u inostranstvu da ne dolaze pred Uskrs, nego da sačekaju.

Takođe, rekao je da se oni koji organizuju svadbe, krštenja i velika slavlja vode računa o preporukama.

Prema njegovim rečima, za sada nema potrebe da se obustavi nastava.