DruštvoNaslovna

Ministar Đorđević u kontroli u Gerontološkom centru Pančevo

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, kako je i najavio, obišao je Gerontološki centar Pančevo, da bi se uverio da li su nadležni postupili u skladu sa upućenom instrukcijom u vezi sa postupanjem radi zaštite od korona virusa.

Ministar je još jednom napomenuo da zbog trenutne epidemiološke situacije, posebna pažnja i briga treba da se pruži našim najstarijim građanima koji spadaju u kategoriju rizičnih i najosetljivijih.

Drago mi je da sam video da je ova ustanova sve mere preduzela u skladu sa instrukcijom koja je danas prosleđena svim ustanovama i nadam se da će i ostale postupiti na isti način. Svakako, još jednom naglašavam, da ću se u to i lično uveriti. Mere koje propisuju državne ustanove moraju se poštovati, jer sve one postoje u cilju obezbeđivanja boljeg i bezbednijeg položaja naših građana, rekao je Đorđević i još jednom zamolio stanovništvo, porodice i prijatelja korisnika, da imaju razumevanja, pridržavaju se svih propisa i mera i tako zaštite naše najstarije građane.

 

 

Ministar je podsetio i na Preporuku koja je danas dostavljena direktorima svih ustanova u kojoj se ističe da su u obavezi da korisnicima preporuče da ne napuštaju ustanovu bez preke potrebe i opravdanih razloga i da im ukažu na rizik izlaska van kruga ustanove i realnu mogućnost stavljanja u izolaciju, a kasnije karantin i bolničko lečenje.

Takođe, da se korisnici, ukoliko ipak moraju da napuste ustanovu o tome unapred konsultuju sa stručnim ili dežurnim radnikom, odnosno sa lekarom u ustanovi. Direktori su dužni i da utiču na korisnike da obavezno koriste zaštitne maske i rukavice pri kretanju van ustanove i korišćenja javnog (gradskog) prevoza i da sa drugim osobama, naročito van ustanove komuniciraju na preporučenoj udaljenosti.

 

 

Ovom Preporukom u obavezi su i da insistiraju da se nabavke za lične potrebe korisnika vrše isključivo preko ustanove.

Đorđević je podsetio i da će javnost biti obaveštena o svim aktuelnostima u vezi sa pomenutom situacijom i putem sajta Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.