DruštvoNaslovna

Kovačica: „Obrok solidarnosti“ za najstarije građane

Opština Kovačica među prvima je uvela obroke solidarnosti za osobe starije od 65 godina i socijalno ugrožene kojima se topli obroci svakodnevno isporučuju na kućnu adresu.

Volonteri iz Kovačice i sedam okolnih sela svakodnevno raznose tople obroke socijalno ugroženim i starijim osobama koje zbog propisanih mera ne mogu da izlaze iz svojih domova.

Besplatni obroci pripremaju se u rekreativnom centru Relaks, trenutno pretvorenom u narodnu kuhinju.

Da bi im volonteri doneli obrok solidarnosti na kućnu odresu potrebno je da građani pozovu kol centar dan ranije do 13 časova i prijave se za obrok, koji im narednog dana u vreme ručka donose volonteri. Niko u opštini Kovačica neće ostati gladan dok je vanredno stanje. Započeli smo akciju “Obrok solidarnosti”, jer želimo da svaki građanin, a prvenstveno oni materijalno ili socijalno ugroženi, dobiju obrok za svakog člana u porodici, kaže Milan Garašević, predsednik opštine Kovačica.

 

 

U svakom naseljenom mestu opštine Kovačica otvoren je kol centar, a volonteri pored isporuke obroka nabavljaju najstarijim meštanima lekove i hranu iz prodavnice.

Pomoć je namenjena osobama starijim od 65 godina i onima koji iz nekog razloga nisu u mogućnosti da napuštaju domove, a u akciju je uključeno tridesetak volontera, izjavio je Adam Jonaš, predsednik Saveta MZ Kovačica.

U svih osam naseljenih mesta opštine Kovačica funkcionišu Kontakt centri koji svakodnevno rade na tome da se svi oni, kojima je pomoć neophodna pre svega najstariji stanovnici, snabdeju namirnicama i lekovima.

Svakoga dana dostavljači delegirani od strane Štaba za vanredne situaije opštine Kovačica sa legitimacijama, rade za svoje komšije, prijatelje i sve one koji u ovoj situaciji nemaju nikoga da im namirnice i kućne potrepštine donese.