KulturaNaslovna

Objavljena knjiga za decu Aleksandra Čotrića na makedonskom jeziku

„Knjiga protiv briga“, zbirka aforizama za decu autora iz Pančeva Aleksandra Čotrića upravo je objavljena u Skoplju na makedonskom jeziku pod naslovom „Kniga protiv griži“.

Izdavač je „Akademski pečat“, a knjigu je prevela Gordana Jović Stojkovska. „Knjigu protiv briga“ na srpskom jeziku objavila je 2017. godine izdavačka kuća „Pčelica“ iz Čačka i do sada su se pojavila tri izdanja.

„Knjiga protiv briga“ je kolekcija aforizama za najmlađe u kojoj se nalazi oko dve stotine kratkih i duhovitih misli o školi, knjigama, porodici, druženju, kućnim ljubimcima, sportu, slobodnom vremenu i drugim dečjim temama i interesovanjima.
„Knjigu protiv briga“ i u makedonskom izdanju ilustrovao je Tihomir Čelanović.

Pisac Aleksandar Čotrić početkom sledeće školske godine predstaviće ovu knjigu pred učenicima u Severnoj Makedoniji, ali i u Srbiji, u sredinama u kojima se odvija nastava na makedonskom jeziku – u mestima u Banatu: Jabuka, Plandište, Kačarevo, Glogonj…

Čotrićevi aforizmi za decu uvršteni su pre tri godine u čitanke za treći i četvrti razred osnovnih škola u Srbiji, što je bio prvi slučaj uvođenja najkraće književne forme u srpski obrazovni sistem.