KulturaNaslovna

Književnica iz Pančeva Senka Pavlović objavila prvi roman

Književnica iz Pančeva Senka Pavlović, koja objavljuje pod pseudonimom Rada Lekić, upravo je objavila svoj prvi roman „Vredelo je čekati“, u izdanju „Prosvete“ iz Beograda.

„Ljubavi dolaze i prolaze, a ova knjiga o ljubavi je uzbudljiva i neprolazna. Zateći će vas kako svojom dinamikom, tako i pričom i idejom kojom je saopštena. Tekst obuzima čitaoca, apsorbuje pažnju, provocira osmeh, zahteva halapljivo čitanje. Vešto preplitanje i prožimanje Petrinog i Zoinog narativa je filmična ideja. Slike se nižu, svaka sa svojim bojama i senzibilitetima, sličnim traumama, a različitim afinitetima. Priča je potresna, natopljena čistim emocijama, iskrenošću, uzvišenim osećanjima, mladalačkom patnjom, razočaranjima, ali i snagom volje i duha, odlučnosti, nepredavanjem i borbom, navodi izdavač na koricama romana.

Ovo je i knjiga o ljubavi prema Grčkoj. Čitaoci se identifikuju sa junacima, a omiljeni pisac je uvek onaj koji piše o nečemu što je blisko senzibilitetu čitaoca, njegovoj „krvnoj grupi”. Autorka to dokazuje ovom knjigom, kojom je lečila svoju dušu, ali i dušu svakog ko pročita njeno delo.

Pančevka Senka Pavlović je članica Udruženja književnika Srbije i ovo je njena druga knjiga. Pesme iz prve knjige, zbirke pesama „Opsenar“, prevedene su na rumunski, mađarski, engleski, bugarski, ruski i makedonski jezik.

Mlada književnica je i dobitnica nagrade za najbolju pesmu na prošlogodišnjim „Struškim književnim susretima“.

Pančevačku književnu scenu predstavila je i na međunarodnim književnim festivalima u Frankfurtu, Budimpešti, Temišvaru i Rešici u Rumuniji.

U planu je da knjiga, po prestanku epidemije, bude predstavljena u Pančevu, Zrenjaninu, Kovačici i drugim mestima Banata. Takođe, autorka je pozvana da o svojoj knjizi „Vredelo je čekati“ govori na promocijama i u rumunskom delu Banata – u Temišvaru i Rešici.

K.R.