DruštvoNaslovna

Bačka Topola: Veliki doprinos pripadnika Prve brigade borbi protiv koronavirusa

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin obišao je pripadnike Prve brigade Kopnene vojske u kasarni “Bačka” u Bačkoj Topoli, gde se informisao o njihovom angažovanju na sprečavanju širenja virusne infekcije COVID-19.

Vulin je istakao da su pripadnici Prve brigade na sebe primili prvi i najteži udar virusa korona, pri čemu je pored njih prošlo više stotina hiljada naših građana koji su se vratili iz inostranstva, a na sebe su preuzeli i najveći deo obezbeđivanja migrantskih kampova.

Za sve to vreme, obezbeđivali su i najbitnije zdravstvene ustanove, kao i socijalne ustanove. Neki od njih su i zaraženi i ono što sa velikom olakšanjem mogu da kažem jeste da je ogromna većina njih na putu potpunog oporavka, naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima, od 169 testiranih u ovom garnizonu, 168 je negativno, zdravi su i mogu da nastave sa ispunjavanjem svojih dužnosti.

Molimo se za pripadnika Prve brigade, koji je na respiratoru i koji je u najtežem stanju. Vojno i civilno zdravstvo u Kliničkom centru u Novom Sadu daju sve od sebe da ga sačuvaju, poručio je Vulin.

On je, u ime vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, u svoje lično ime, kao i u ime načelnika Generalštaba VS generala Milana Mojsilovića, izrazio zahvalnost svim pripadnicima Prve brigade na hrabrosti, upornosti i na tome što su izvršili sve zadatke.

Komandant Prve brigade general Zoran Nasković je istakao da ta brigada izvršava sve dodeljene zadatke u vezi sa sprečavanjem virusne infekcije COVID-19 i da je trenutno angažovana na obezbeđenju zatvorenih graničnih prelaza, prihvatnih centara, domova za smeštaj i negu starih lica i zdravstvenih ustanova.

Prema njegovim rečima, u prethodnom periodu pripadnici te brigade bili su angažovani na uređenju objekata za prihvat i smeštaj naših građana koji su se vraćali iz inostranstva u Moroviću, objektu Letenka na Fruškoj Gori i tri objekta u Subotici.

Sa volonterima Novog Sada uredili smo i opremili dve hale na Novosadskom sajmu sa 1.000 kreveta i pratećom opremom, koju je taj grad obezbedio, rekao je on i dodao da je tokom izvršenja pomenutih zadataka deo pripadnika brigade zaražen koronavirusom. Deo pripadnika je već izlečen i pušten je na kućno lečenje, i nadamo se njihovom skorom povratku redovnim zadacima u jedinici, istakao je general Nasković.

Ministar Vulin je tokom današnjeg obilaska razgovarao i sa pripadnicima odeljenja za zdravstvenu zaštitu u kasarni „Bačka“.