DruštvoNaslovna

Kačarevo: volonteri brinu o starijim građanima, članice udruženja o volonterima

Kačarevo je samo jedna od mesnih zajednica na teritoriji grada Pančeva u kojoj je formiran kol centar i mreža volontera za pomoć najstarijim građanima u vreme vanrednog stanja.

U ovom mestu su otišli i korak dalje, te je organizovana i pomoć i podrška volonterima tako što su članice Udruženja žena „Etno kutak 2015“ iz Kačareva odlučile da spremaju doručak za volontere sve dok bude trajalo vanredno stanje.

 

 

Zora Čubrić, predsednica Udruženja žena „Etno kutak 2015“ smatra da je vanredno stanje prilika kada je potrebno da budemo zajedno i da pomažemo jedni drugima koliko možemo kako bismo što lakše prevazišli ovu situaciju.

 

 

Kao što su se naši volonteri dobrovoljno javili da pomažu našim starim sugrađanima, da im kupuju hranu, lekove i nesebično daju sebe, tako smo mi iz udruženja sklopile dogovor da pomognemo volonterima i da im svakodnevno spremamo doručak. Uglavnom spremamo ove naše poznate specijalitete koje smo spremale i do sada i to su kolači i po starim tradicionalnim receptima: štrudle, salčići, ono što vole mladi i od slanih to su pite sa sirom, sa spanaćem i peciva kao što su kifle i proje, kaže Zora Čubrić.

 

 

Đurđina Pešić, članica Udruženja žena „Etno kutak 2015“ Kačarevo kaže da se vrlo rado uključila u ovu akciju, jer smatra da je važno dati podršku i volonterima.

Mi ovih dana spremamo našim volonterima razne kolače po starinskim receptima: salčiće, vanilice, breskvice, da ih malo stimulišemo pošto i oni pomažu starijim ljudima koji su u zabrani kretanja. Ovo je način da i udruženje žena da doprinos u ovoj vanrednoj situaciji, kaže Đurđina Pešić.

Nela Savić, volonterka je jedna od volonterki u Mesnoj zajednici Kačarevo koja u ovim teškim vremenima pomaže svojim sugrađanima.

 

 

Imamo grupu preko vibera i na njoj svakodnevno dobijamo informacije kome šta treba od pomoći, kome je potrebno doneti nešto iz apoteke, do prodavnice i ko može, taj se javi. Svakodnevno smo na terenu. Prijatno su nas iznenadile i žene iz udruženja „Etno kutak“ koje nam obezbeđuju hranu, kaže Nela Savić.

Volonterka Snežana Zlatanović je od osam ujutru na raspolaganju svojim starijim sugrađanima.

 

 

Priključila sam se zato što trenutno ne radim, a ovo je jedan način da mogu da pomognem sugrađanima i licima kojima je onemogućeno da izlaze napolje i da nabave ono najosnovnije što im je potrebno za život. Kad nam pošalju ulicu, broj i adresu nekog lica kome je potrebna pomoć javljamo se, odemo, obavimo zadatak, prijavimo da smo to odradili, dobijemo sledeću adresu. Tako otprilike izgleda naš dan. Svaki naš zadatak se završava tako što apelujemo na građane da ostanu kod kuće, da smo mi tu da sve što je potrebno obavimo za njih, da nikako ne izlaze napolje, a našim sugrađanima bih se zahvalila na pomoći, kaže Snežana Zlatanović i dodaje da su meštani uvađavni i da ih puštaju da ulaze u prodavnice preko reda, što im omogućava da svima mogu na vreme da odnesu sve što im je potrebno.

Mreža volontera u Kačarevu funkcionisaće na ovakav način do kraja vanrednog stanja. U Udruženju „Etno kutak“ kažu da su svoju ulogu pronašle u iskazivanju zahvalnosti volonterima koji pomažu starima u Kačarevu.

 

 

Nisu ovo jedini primeri solidarnosti i humanosti u Kačarevu ovih dana. Pekara “ Dinamo“ za najugroženije meštane svakodnevno obezbeđuje hleb, SZTR „Mlečna priča“ je socijalno ugroženima podelila mleko, a STR “ Mirko“ donirao je ulje, šećer i brašno.

Još jedan vid solidarnosti se pokazuje tako što je na nekim radnjama istaknuto obaveštenje da volonteri imaju prednost. Ovo je značajno, jer volonteri u toku dana imaju po nekoliko korisnika usluga. Postoje različiti načini da se bude solidaran u ovim momentima. Ovo su dobri primeri.

Broj telefona za usluge volontera u Kačarevu je 013-601-030.