DruštvoNaslovna

Bačka Topola sinonim za trovanje ptica

Za nepunih mesec dana više 57 leševa divljih životinja i zaštićenih vrsta ptica pronađeno je u ataru Karađorđevo nedaleko od Bačke Topole.

Nadležni kažu da je zabrinjavajuće to što su leševi životinja pronađeni u zaštićenom delu “Bačkotopolske doline”.

Akoš Harkai, predsednik Ekološkog društva „Arkus“ iz Bačke Topole kaže da su postavljeni mamci tokom aprila nekoliko puta. On dalje objašnjava da su već nekoliko puta izlazili na teren sa inspekcijom kako bi prijavili slučaj nadležnima.

 

 

Prvi put smo izašli 13. aprila, 24. aprila, pa 5. maja i pronašli smo više od 70 mamaca. Obično su kobasice i pileće meso tretirali sa furadanom i tako postavljali mamce. Što se strogo zaštićenih vrsta tiče pronašli smo 20 eja močvarica i 3 mišara, 5 gavrana, 4 sive vrane, 2 svrake i 23 gačaca, zatim 2 lisice i tri psa, kaže Akoš Harkai, predsednik Ekološkog društva „Arkus“ iz Bačke Topole.

Stručnjaci kažu da se sumnja da je karbofuran korišćen kao otrov u većini slučajeva gde su stradale strogo zaštićene vrste kojima su staništa sužena.

 

 

To je jedno namensko trovanje, a naročito što govorimo o vrstama koje su retke poput eje močvarice koje su uginule na licu mesta. Osim ekološkog problema koji je više nego jasan, ovo je jedan i etički problem. Ovde se radi o ubijanju životinja koje umiru u najstrašnijim mukama, jer otrov paralizuje sistem za disanje i one se uguše. Nadam se da će svi ovi slučajevi biti procesuirani i da ćemo neke ljudi naterati da dva puta razmisle pre nego što stave otrovne mamce, kazao je ornitolog Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Nikola Stojnić.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je pozvao nadležne organe da ovo delo tretiraju kao krivično, i da se što pre pokrene pravosudni postupak koji će dovesti do kažnjavanja počinilaca, a građane je pozivao da prijave nalaze uginulih divljih životinja.

L.V.