DruštvoNaslovna

Pančevo: Mašinska škola poklonila 200 vizira „Dečjoj radosti“

Mašinska škola Pančevo donirala je radnicima PU “Dečja radost” 200 zaštitnih vizira koje će vaspitačice i ostali zaposleni korisititi u svakodnevnom radu u 20 vrtića, u cilju bolje zaštite dece.

Prvenstveno će ih koristiti medicinske sestre-vaspitači koje će raditi na prijemu dece.

Uručivanju donacije prisustvovali su Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva, Tatjana Božić, članica Gradskog veća za obrazovanje, Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole i Snježana Đurić, v.d. Direktora PU “Dečja radost”.

 

 

Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole kaže da su odlučili da poklone zaštitne vizire vrtićima, jer iako je vanredno stanje završeno, na snazi su i dalje vanredne mere i važno je da najmlađi budu zaštićeniji.

Mi od početka uvođenja vanrednog stanja radimo i bavimo se izradom vizira. Uradili smo i neke naše modele, tako da smo do sada isporučili skoro hiljadu i po vizira svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Južnog Banata, bolnicama u Beogradu i nekim drugim ustanovama, objasnio je Dojčinović.

 

 

Snježana Đurić, v.d. direktora PU „Dečja radost“ kaže da su im zaštitni viziri neophodni za rad, jer treba imati u vidu da za većinu dece opet počinje adaptacija na boravak u vrtićima i sestre-vaspitači na prijemu imaju i to u vidu.

Jeste da su deca naviknuta na maske i sva zaštitna sredstva, ali s obzirom da će ih nepoznata osoba primati pod maskom, važno je da vizire koristimo kako bi dete moglo da vidi osmeh i ko ga prihvata od roditelja, kaže Snježana Đurić.

Da bi boravak dece u vrtićima prošao što lakše Mirjana Jakovljević, rukovodilac vrtića „Pupoljak“ kaže da će ona i njene koleginice najverovatnije vizire malo ukrasiti, oplemeniti, da deci bude bliže.

Mislim da se neće plašiti, zato što su već to viđali u ovoj situaciji, kaže Mirjana Jakovljević.

Za polazak u vrtiće Predškolske ustanove „Dečja radost“ roditelji su prijavili više od 570 mališana. U pitanju su deca čija oba roditelja rade i koji nisu uspeli da obezbede čuvanje dece na drugi način.

 

Molim sve roditelje, ali i bake i deke koji će da dovode decu, da poštuju pravila koja su propisana, pre svega da deca prođu preglede kod pedijatra i da poštuju upute koji se tiču nošenja zaštitne opreme, socijalne distance i prihvata u ovim ustanovama, rekao je gradonačelnik Pančeva, Saša Pavlov.

Pored zaštitnih vizira, novina je da će se na ulazu u vrtić nalaziti dezobarijere, a deci će se meriti temperatura beskontaktnim toplomerom.

 

 

Pomereno je i vreme prijema, pa će roditelji dovoditi decu najkasnije 15 minuta pre doručka kako bi se dezinfikovao prostor i omogućilo bezbedno dopremanje hrane.