DruštvoNaslovna

Kovin: Akcija inspekcije zaštite životne sredine: pomozimo lastama!

Trenutna suša (iako je bilo malo kiše) koja zabrinjava poljoprivrednike, zadaje mnogo briga i lastama, našim omiljenim pticama selicama.

Naime, zbog nedostataka atmosferskih kiša i barica, koje nastaju pored puteva nakon kiše, laste teško mogu da sagrade svoja gnezda. A poznato je da se one u proleće vraćaju na mesto rođenja – pa tako i u naš kraj i nove generacije koje su se od prošle godine osamostalile, prave nova gnezda. Dodatno, stara gnezda roditelji popravljaju, ako je došlo do oštećenja.

Zbog nedostatka blata, mlade laste bivaju primorane da gnezdo naprave na drugoj lokaciji.

E sad, da se ne bismo tako lako odrekli „naših lasta“, pomozimo im u pronalaženju vode i blata – neophodnog materijala za pravljenje gnezda.

Iz inspekcije za zaštitu životne sredine apeluju: „Pozivamo sve ljubitelje prirode i životinja, ako su u mogućnosti, da stave jednu posudu sa dobro nakvašenom zemljom na mesto gde će naše laste to uočiti, a da pri tome posuda nikome ne smeta. Tako ćemo pomoći našim lastama da što brže i lakše sagrade svoja gnezda i ostanu sa nama što duže!“

Lep apel koji će, verujemo, „probuditi proleće u nama“ i otkloniti teške misli koje su nas uglavnom okupirale tokom vanrednog stanja zbog epidemije.

Pozivamo sugrađane koji će se uključiti u akciju da fotografišu laste i nova gnezda i pošalju nam na mejl uredništva sajta, nmaodus@kovin.org.rs, a mi ćemo se potruditi da ih objavimo.

Budimo odgovorni prema okolini i prema omiljenim pticama!

Izvor: www.kovin.org.rs