DruštvoNaslovnaTurizam

Kačarevo: održana akcija uređenja veštačkog jezera pred novu sezonu

U Kačarevu kod Pančeva organizovana je akcija uređenja korita jezera, obale jezera i sadržaja na obali, kako bi prostor bio još lepši kad počne kupališna sezona.

Akciji uređenja jezera odazvao se veliki broj stanovnika Kačareva, a nova sezona očekuje se da će početi 15. juna.

 

 

Marko Mladenović, predsednik Saveta za ekologiju Grada Pančeva rekao je da je ova akcija podržana od strane Grada Pančeva i da su se građani rado odazvali pozivu da se jezero i njegova okolina spreme i urede za predstojeću sezonu.

 

 

Uređivali smo zelene površine oko jezera, popravljali postojeće i postavljali nove klupe i kante za otpad. Sadili smo cveće i sadnice i uređivali kompletno korito samog jezera. Voda u kačarevačkom jezeru je dobrog kvaliteta i bezbebedna za kupanje. Osim brojnih analiza koje to dokazuju, to govori i konstantan rast građana koji vrele letnje dane provode ovde, na jezeru u Kačarevu. Kačarevo je primer sela koje brine o prirodi i radi na promociji seoskog turizma, jer ono što oni znaju jeste da su prirodu nasledili od svojih predaka i da je u budućnosti moraju očuvati za našu decu kako bi naša deca uživala u ovim prirodnim lepotama, izjavio je Marko Mladenović.

 

 

Na teritoriji grada Pančeva pored bazena jezero u Kačarevu ima najčistiju vodu. Grad Pančevo svake godine finansira uzorkovanje vode sa svih kupališta na svojoj teritoriji i proveru kvaliteta vode, a merenja i kontrolu sprovodi Zavod za javno zdravlje Pančevo. Voda u jezero dotiče iz dva bunara, a priliv je takav da se za nedelju dana celokupna količina vode obnovi.

Sanja Bodrožić iz Kačareva, majka je troje dece i kaže da je jezero pogodno i za decu, jer je ograđen deo gde se mogu bezbedno igrati i gde je dubina vode do jednog metra. Zato se rado odazvali ovoj akciji uređenja, kako bi sa svojom porodicom i u predstojećoj sezoni boravila što češće pored jezera.

 

 

Mi čitavo leto provodimo na jezeru. Deca se igraju u pesku i mogu da se kupaju, bezbedno je, voda je čista i to nam stvarno znači. Nema nikakvih problema. Ovde konkretno na jezeru postoje ljuljaške i klackalice. Postoji pesak, kućice napravljene kao letnjikovci gde isto provode vreme. I stvarno je lepo. I kada dođu druga deca dešavaju se poznanstva među decom druga i tako, lepo je. Gotovo svakog dana kada sam u prilici, kada ne radim, kada mogu da dovedem decu, tu smo stalno. I predveče, i preko dana, postoji hlad gde deca mogu da budu na bezbednom, da nisu direktno izložena suncu tako da preporučila bih svim roditeljima da mogu da dovedu svoju decu, kaže Sanja Bodrožić.

 

 

U jezeru trenutno nema vode pa su meštani očistili i korito jezera, kako bi stvorili što bezbednije i prijatnije okruženje pred početak nove kupališne sezone. Jezerom upravlja JKP „Kačarevo“ iz Kačareva, a Zoran Marković, v.d. direktora ovog komunalnog preduzeća kaže da očekuje da će nova sezona kupanja početi 15. juna.

 

 

Naše jezero već poznaju svi. Mi ćemo ga i ove godine napuniti vodom i krenuti sa sezonom kao do sad. Otprilike očekujemo da će to biti od 15. juna, ako se ništa ne bude promenilo. Svi sadržaji, su kao što su i do sad bili. To su kafić i kupalište, tuševi, čista voda, internet priključak, dečja igrališta tako da ćemo pripremiti ono što je bilo i do sada i pokušaćemo kvalitet da podignemo na još veći nivo. Što se tiče bezbednosti jezera, i dalje ćemo spasioce slati na kurseve. Oni koji su već imali kurs ili licencu oni će je obnoviti, oni koji nisu idu na obuku jedno šest, sedam dana u Belu Crkvu preko Crvenog krsta iz Novog Sada, tako da će biti obučeni i očekujemo da neće, kao i do sada biti, nikakvih problema oko bezbednosti jezera, izjavio je Zoran Marković, v.d. direktora JKP „Kačarevo“ Kačarevo.

 

 

Veštačko jezero u Kačarevu, pored pančevačkog bazena, jedino je kupalište sa čistom vodom na teritoriji celog Pančeva. Zavod za javno zdravlje Pančevo proverava ispravnost ove vode svake godine.

 

Na samo 13 kilometara od Pančeva, na mestu gde je nekada bio neuređen prostor, Kačarevačko jezero postalo je jedno od glavnih južnobanatskih kupališta. Ulaz je slobodan, pa ovo jezero dnevno poseti i do hiljadu ljudi. Jezero je površine 4.000 kvadratnih metara.

 

 

Oko jezera u sezoni postoje suncobrani i ležaljke tako da posetioci ove plaže imaju utisak kao da su na moru. Oko jezera je velika zelena površina, sa drvećem koje stvara debeli hlad i sa stazama i klupama. U vrelim letnjim danima ovo je pravo mesto za uživanje i rashlađivanje.