DruštvoNaslovna

Pančevo: Uručena autosedišta za decu

Komitet za bezbednost Grada Pančeva na različite načine ukazuje na pravilno ponašanje u saobraćaju, organizuje predavanja, a od prošle godine obezbeđuje i bezbednosna autosedišta za roditelje s teritorije Pančeva.

U ovoj godini podela autosedišta je organizovana u dva kruga. Podeljeno je prvih 150 autosedišta roditeljima čija su deca rođena 2018. i 2019. godine, dok će na jesen biti organizovana podela još 300 autosedišta za decu rođenu 2019. godine i u prvom kvartalu 2020. godine.

 

 

Ovo je jedan od projekata koji sprovodimo u sklopu plana rada Komiteta za bezbednost saobraćaja u našem gradu. Za 2020. godinu obezbedili smo ukupno 450 bezbednosnih sedišta za decu ukupne vrednosti tri miliona dinara. Danas smo obezbedili ukupno 150 bezbednosnih auto sedišta za decu i to je prvi krug podele. Drugi krug nas očekuje početkom jeseni, u septembru, kada sprovedemo postupak javne nabavke do kraja. Tako da ćemo drugim krugom obezbediti sedišta za 300 porodica, rekao je Predrag Živković, zamenik gradonačelnika i predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Grada Pančeva.

 

 

Pre uručivanja autosedišta, roditeljima je organizovana obuka o pravilnom postavljanju sedišta u automobil kao i o značaju upotrebe bezbednosti autosedišta za decu.

Aleksandra Pejović kaže da je ovo veoma lep gest grada i od značaja za svaku porodicu koja ima automobil kako bi koliko toliko uštedeli u kućnom budžetu.

Nismo znali da grad Pančevo obezbeđuje autosedišta za decu, ne znam da li je ovo prvi put. Imamo devojčicu od tri i po godine. Sad smo prvi put čuli za ovo i prijavili smo se na konkurs i dobili. Svesni smo da je autosedište važno za bezbednost deteta, a posebno je nama kao roditeljima praktično, jer znam gde mi deca sede, sigurna sam da mi se ne vrpolje, ne diraju prozor i ostale stvari tako da mislim da jeste praktično. A posebno i što je i zakonom obavezno, kaže Aleksandra Pejović.

 

 

Planom rada Gradskog komiteta za ovu godinu obezbeđena su sredstva i za nabavku saobraćajnog poligona, za mnoštvo opreme, a u saradnji sa Nacionalnom agencijom za bezbednost saobraćaja i sa mnogim javnim ličnostima u poslednjem kvartalu 2020. godine Komitet za bezbednost saobraćaja Grada Pančeva krenuće u jednu veliku nacionalnu kampanju u okviru koje će obići sve osnovne škole i na taj način uticati na podizanje svesti kada je u pitanju bezbednost učesnika u saobraćaju kod najmlađih.