NaslovnaSport

Ministar sporta obišao klubove u Pančevu i Dolovu

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić posetio je Pančevo i sa predstavnicima grada i sportskih organizacija s ove teritorije obišao nekoliko sportskih klubova u samom gradu i Dolovu.

Prvo je na Sportskom centru „Mladost“ prisustvovao treningu više generacija FK „Mundijal“, u Hali sportova „Strelište“ zaigrao je odbojku sa odbojkašicama kluba “Odbojka 013”, a u Dolovu davao savete mladim rukometašima RK “Dolovo” kako da daju gol čuvenom srpskom reprezentativcu Darku Staniću.

Ministar je nakon obilaska rekao da su pančevačka izdvajanja za sport i koncept unapređenja sporta vraćanjem vrhunskih sportista iz Srbije i sveta primer za Srbiju. Domaćin mu je bio gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov sa saradnicima.

Drago mi je da je gradonačelnik nastavio i uradio ono što je obećao na početku, a to da je stavio u prvi plan mlade i sport. Kada vam se kaže podatak da je okvirno 7% izdavanja gradskog bužeta okrenuto sportu to je za svaki primer i pokazatelj kako jedan grad kao što je Pančevo vidi razvoj sporta i omladine na svojoj teritoriji, izjavio je minister Udovičić.

Ministar je ocenio da je za svaki primer to što je u Pančevu infrastruktura obnovljena, u prethodnih 4 do 5 godina.

Sportisti i klubovi su zadovoljni sa izdvajanjem, zadovoljan sam da je povećan broj dece u sistemu školskog sporta, da možemo da se pohvalimo i značajnim rezultatima, rekao je on i dodao da ga zadivljuje da je Pančevo krenulo u strategiju vraćanja sportista iz Srbije i inostranstva u Pančevo kojima se omogućava da rade i zasnivaju porodice u svom gradu i da ovde prave kvalitetnije klubove.

Vanja Udovičić je naglasio da se Pančevo može pohvaliti sa vrednom sportskom tradicijom, i vrhunskim rezultatima sada, navodeći svetskog prvaka u karateu Slobodana Bitevića koji je na čelu Sportskog saveza, dok je najbolji srpski automobilista Dušan Borković pravi sportista ambasador.

Uverio sam se da omladinska politika ima značajno mesto kod gradske vlasti, a da je prioritet zapošljavanje mladih i to je pozitivan primer, rekao je Udovičić.

Dodao je da je ministarstvo sa gradskim vlastima zajednički radilo na infrastrukturnim projektima, te da će se na tome insistirati i u narednom periodu – jer bez jake infrastrukture nema boljih rezultata.

Kroz komunikaciju i saradnju svi smo u istom timu, timu koji pobeđuje, timu koji ne pravi razlike i jasno pokazuje da privilegovani ne postoje, koji će se zajednički truditi da mladi i sportisti imaju što bolje uslove za opstanak u svojim sredina a onda iza iskazivanje i ostvarivanje vrhunskih sportskih i omladinskih rezultata, zaključio je Udovičić.

Gradonačelnik Saša Pavlov izrazio je zadovoljstvo zbog posete ministra sporta i omladine Pančevu i Dolovu i istakao da je ministar u Pančevu svojevrstan domaćin s obzirom na pomoć koju pruža pančevačkom sportu.

Pančevo je to i zaslužilo ne samo u finansijskom smislu, jer izdvaja 7 odsto budžeta gradskog za sport, a to daje i lepšu stranu odnosno sportske rezultate, pa je više od 30 sportista iz Pančeva u nacionalnim selekcijama, rekao je Saša Pavlov.

Dodao je da pored izdvajanja za programe i projekte u sportu Pančevo mnogo novca izdvaja i za zanavljanje, izgradnju i rekonstrukciju sportske infrastrukture.

Cilj nam je unapređenje profesionalnog sporta, da pravi sportisti Pančevci ostanu u Pančevu i ovde postižu rezultate, ali mnogo važnije za nas je da sport učinimo dostupnim mnogo široj kategoriji sugrađana, a to znači ulaganje u infrastrukturu i njihovu dostupnost i rekreativcima ali i za školski i predškolski sport, izjavio je Pavlov.

Pavlov je istakao da će Pančevo nastaviti tim putem jer finansijske mogućnosti postoje pošto je i privreda zaživela.

Ivan Krgović, predsednik OK “Odbojka 013” kaže da ovaj klub ima devet takmičarskih selekcija i dodaje da je za sve to potreban veliki izdatak kako finansijski tako i organizacioni.

Sa svih 12 trenera i sa svom saradnjom sa ostalim klubovima iz Pančeva i naseljenih mesta je potrebno da imamo dobru podršku da bismo sve planove ispunili. Nisam siguran da postoji negde u Srbiji ili našoj okolini neko ko se može pohvaliti, kao što to mi možemo da uradimo, takvom saradnjom. Dobijamo vetar u leđa po svim pitanjima. Mi imamo obezbeđene odlične uslove za treniranje zato što je grad Pančevo obezbedio besplatno korišćenje školskih sala, zato što imamo besplatnu halu sportova u Pančevu za sve naše utakmice i zahvaljujući svemu tome smo i ušli u viši rang sa našom seniorskom ekipom. Danas smo dobili i jako dragocenu opremu, mi odbojkaši volimo da treniramo sa kvalitetnim loptama“, izjavio je Ivan Krgović, predsednik odbojkaškog kluba „Odbojka 013“.

Svim klubovima koje je danas obišao ministar Udovičić je poklonio sportsku opremu.