DruštvoNaslovna

Vitman: neće se seći stabla u Gradskom parku Pančevo i graditi parking, građani da ne slušaju dezinformacije

Gradski park u Pančevu dobiće novi izgled, a centralni deo grada, na potezu od Gradske uprave do kraja Njegoševe ulice postaće funkcionalna celina, ali i proširena pešačka zona.

Maja Vitman, gradska menadžerka kaže da se radi na renoviranju betonskih ploča i zameni podzemne instalacije za gas, vodovod i kanalizaciju. Sve druge informacije koje se plasiraju u javnosti su apsolutno netačne.

Moram da naglasim da nema govora da će se ovde iseći ijedno stablo, niti graditi parkinzi. Molim građane da ne slušaju dezinformacije, koje se šire društvenim mrežama. Ti radovi se isključivo odnose na dogradnju instalacija, odnosno vodovodne i kanalizacione mreže. Mi smo u maju obavestili sve građane i privredne subjekte koji ovde gravitiraju da će imati mogućnost da se po završetku radova priključe na novu mrežu, izjavila je gradska menadžerka Maja Vitman.

Bitno je naglasiti da će posle radova ceo gradski centralni trg biti vraćen u prvobitno stanje, odnosno imaćemo funkcionalnu celinu i zasaditi nova stabla. Gradski park i centralni deo grada biće lepši, s obzirom da je „Zelenilo“ prethodnih dana dodatno obogatilo park novim cvetnim aranžmanima, dodaje Vitman.

Rešenjem komunalne inspekcije uklonjena su pojedina stabla uz Gradsku upravu jer su ugrožavala bezbednost i po tom rešenju isečena su dva stabla i tri tise. Sa druge strane u prethodna dva dana „Zelenilo“ je dodatno ozelenilo najuže gradsko jezgro, i mogu da naglasim da više nijedno drvo neće biti isečeno, niti je to do sada bilo predviđeno. Ispred Hotela „Sloboda“ se neće nikada neće raditi parking niti je o tome ikada bilo reči. Takođe, neće biti probijena saobraćajnica nigde u najužem gradskom jezgru. Ulica Zmaj Jovina, u kojoj se nekada odvijao saobraćaj. Za sada nismo tu mogućnost razmatrali. Cela ova zona ostaće pešačka zona, rekla je Maja Vitman za RTV Pančevo.

U cilju vraćanja života u centar Pančeva, počinje se sa rekonstrukcijom Njegoševe ulice i proširenjem šetališne zone, povećanjem zelenih površina i usmeravanjem pešačkih staza ka tamiškom keju. Uređenje centralnog jezgra grada Pančeva u ovoj fazi podrazumeva radove koji počinju od parkinga Gradske uprave i formiraju funkcionalnu celinu sa Njegoševom ulicom kako bi se ubuduće nesmetano odvijale i brojne manifestacije u centru grada.

Maja Vitman, gradska menadžerka podseća da je konceptualno rešenje koje je urađeno u toku 2019. godine predvidelo uređenje celokupnog poteza pešačke zone, uključujući ulice: Masarikovu, Zmaj Jovinu, Vojvode Živojina Mišića, Trg Kralja Petra Prvog i potez u pravcu Muzeja. Radovi bi obuhvatili postavljanje novih dečjih igrališta na više lokacija, česme, uređenje parkovskog kruga, dodatno ozelenjavanje parka. Građani i pojedini privredni subjekti inicirali su da se od pomenutih ulica za saobraćaj otvori Planskim aktom je samo ostavljena takva mogućnost. Radovi koji se trenutno izvode odnose se na uklanjanje izuzetno malog zelenog prostora kako bi se stvorila funkcionalna celina. Rešenjem koje je izdala komunalna inspekcija uklonjena su dva drveta: koprilić koji je bio u veoma lošem stanju i breza, kao i tri tise. Druga stabla u gradskom parku nisu predviđena za seču, već naprotiv, nakon završetka radova dodatno će se taj prostor ozeleniti, kaže Maja Vitman.

Biće rekonstruisan celokupan potez do Karađorđeve ulice, duž Njegoševe pa do Generala Petra Aračića, koji iznosi oko 6.000 metara kvadratnih. Radovi podrazumevaju uređenje površina i javnog osvetljenja sa parternim uređenjem i uređenjem mobilijara na celokupnom potezu, rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže, atmosferske kanalizacije, nove elektro instalacijem i zaštitu toplovoda. Vrednost radova na parternom uređenju i rekonstrukciji javnog osvetljenja iznosi 60 miliona dinara odnosno vrednost radova rekonstrukcije Njegoševe ulice je 50 miliona dinara, a vodovod i kanalizacija koštaće 10 miliona dinara.

Gradski park je izgrađen početkom osamdesetih godina 20. veka i nije se dodatno uređivao u prethodnom periodu.

Maja Vitman je podsetila da je u prethodnom periodu na teritoriji Grada Pančeva posađeno čak 40 hiljada stabala i sadnica i sprovedeno nekoliko sjajnih akcija „Zasadi drvo“.

Mi se bavimo ozelenjavanjem i uvek apelujemo na građanje da se priključe našim akcijama. U narednom periodu moći ćete da vidite još novih sadnica, poručila je Maja Vitman.

Posle cele rekonstrukcije koja je najavljena Gradski park će izgledati još lepše i zelenije.