DruštvoNaslovna

Korak bliže do obnove filmskih studija na Košutnjaku: Beograd će postati svetski centar filmske industrije

Kompanija „Avala Studios“ još pre dve godine najavila je ulaganje od 50 miliona evra u filmske studije na Košutnjaku, a posle niza pripremnih radnji na korak su bliže ostvarenju ove investicije koja će Beograd staviti na lidersku poziciju na mapi svetske filmske industrije.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda uputio je 29. juna elaborat za rani javni uvid povodom izrade Plana detaljne regulacije (PDR) za kompleks Avala filma na Čukarici. Rani javni uvid obaviće se u zgradi Gradske uprave, u Ulici 27. marta, od 29. juna do 13. jula.

Kako se navodi, prioritetni cilj plana je upravo stvaranje mogućnosti za razvoj filmske industrije u Beogradu i Srbiji, kao i stvaranje uslova za planiranje pratećih sadržaja koji će upotpuniti i podržati razvoj filmskog centra, poput sadržaja kulture, obrazovanja, sporta, ali i komercijalno poslovnih, stambenih i drugih sadržaja.

U tom cilju i Vlada Srbije je izgradnju ovih filmskih studija sa pratećim sadržajima, proglasila projektom od nacionalnog značaja, a sve u skladu sa Strategijom razvoja kulture Srbije od 2017. do 2027. godine.

Peter Dajko: Avala Studios u okviru projekta obnove ne ugrožava zelene površine

U Kompaniji Avala Studios kažu da obuhvat Plana detaljne regulacije iznosi okvirno 80 ha, dok se izgradnja studijskog kapaciteta za Avala Studios, područje RTS-a i novog stambenog dela, planira na površini od oko 40 ha.  Preostala površina u obuhvatu Plana sastoji se najvećim delom od postojećih obrazovno-vaspitnih i sportskih institucija, kao i zelenih površina.

Kako kažu, postojeće zelene površine u obuhvatu Plana u celosti su nepristupačne i zagađene, ali i neuslovne su za korišćenje.

Prisutna je velika količina otpada, pešačka staza je obrasla u korovsko rastinje, građani ne koriste taj potez za šetnju i boravak u prirodnom okruženju, jer nije bezbedno, već borave i obavljaju fizičke aktivnosti preko puta, u parku Košutnjak. Unutar ovog područja nalazi se nelegalno naselje i nelegalna betonska baza. Najvredniji deo zelenih površina na ovom prostoru, koji zauzima 7 ha, biće sačuvan, kako bismo građanima omogućili nesmetano uživanje u prirodi na prostranom i čistom mestu, ističe generalni direktor kompanije Avala Studios, Peter Dajko.

Avala film, kao nacionalni projekat nekadašnje FNRJ davne 1946. godine, već po osnivanju je dobio pravo na korišćenje zemljišta. Međutim, po odlasku u stečaj, zadržao je svoje pravo korišćenja, koje je novi vlasnik, odnosno Avala Studios otkupio i kao novi vlasnik postao naslednik tog prava.

Mi u Avala Studiosu smatramo da je ovo zemljište dragoceno i da predstavlja pravo srpsko nacionalno blago. Zato, uprkos činjenici da ove zelene površine nisu dovoljno kvalitetne, obavezujemo se da ćemo za svako drvo koje bude moralo da bude uklonjeno, zasaditi nova tri stabla, na lokacijama koje će biti dostupne i vidljive za javnost, dodaje generalni direktor kompanije Avala Studios, Peter Dajko.

 

 

Objekti i kompleksi javnih službi u obuhvatu plana su objekti koji su nekada pripadali Filmskom gradu, Filmski arhiv Kinoteke, Kompleks Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Zavod za sport i medicinu sporta Srbije – plivački centar (otvoreni bazeni Košutnjak) vatrogasne stanice.

Planom je obuhvaćen deo teritorije opštine Čukarica, površine oko 86 ha i to područje između granice Prostorno kulturno istorijske celine Topčider, ulica Blagoja Parovića, Kneza Višeslava, Miloja Zakića, Miloja Zakića prilaz 2, Arčibalda Rajsa, te stambenog bloka uz ulicu Miloja Zakića, ulice Dimitrija Avramovića, stambenih blokova uz ulicu Vladimira Rolovića, sa vezama saobraćajnica i infrastrukture do postojeće, odnosno planirane mreže, prenosi eKapija.

Investicija od 50 miliona evra

Izradi PDR-a za kompleks Avala filma pristupilo se na inicijativu kompanije Avala Studios, upućenu Urbanističkom zavodu Beograda. Ova kompanija je pre dve godine najavila da će u obnovu studijskog kompleksa na Košutnjaku uložiti više od 50 miliona evra sa ciljem oživljavanja filmske industrije u Srbiji.

Generalni direktor kompanije Avala Studios Peter Dajko rekao je tada da je želja te kompanije da podstakne i oslobodi potencijal koji Beograd i Srbija imaju kao što su izuzetne lokacije, stručno osoblje, bogatu tradiciju filmske industrije.

On je rekao da je u planu izgradnja novih objekata koji će imati više od 52.000 m2.

U prvoj fazi ćemo podići dva potpuno nova studija površine oko 4.600 kvadratnih metara, a biće i kompletno rekonstruisani postojeći objekti, studio 1 i studio 4. Studio 4 planiramo da pretvorimo u polujavni prostor, u kojem bi se organizovali kulturni događaji, rekao je tada Dajko.

On je tom prilikom istakao da prema proračunu na osnovu iskustva iz regiona, moderni studiji i pozicioniranje na mapi evropske filmske industrije, Srbiji bi moglo da donese najmanje 120 miliona evra prometa godišnje.