DruštvoNaslovna

Politički kameleoni dezinformišu Beograđane o sudbini Košutnjaka i pozivaju na proteste

Na Košutnjaku je u nedelju popodne održan skup koji organizatori pokušavaju da predstave kao okupljanje nezadovoljnih građana zbog seče drveća u ovom delu Beograda.

Nisu građani nezadovoljni i nije seča planirana, ali putem društvene mreže Fejsbuk osvanuo je poziv da se okupe zbog planova oko organizacije protesta i prikupljanja potpisa za peticiju protiv uređenja Košutnjaka.

Okupljeni stanari Banovog Brda i Čukarice bili su zbunjeni, ništa im nije bilo jasno, ni šta će to da se radi na Košutnjaku ni ko su ljudi koji su govorili, a posle jednosatnog ubeđivanja i međusobne rasprave i svađe među organizatorima još manje je bilo jasno da li su se okupili da štite Košutnjak ili skidaju vlast.

 

Dejan Jovanović iz Udruženja „Petlovo brdo“ a u stvari odbornik u Skupštini opštine Rakovica

Smenjivali su se govornici iz organizacija “Savski nasip”, “Petlovo brdo”, “Ne davimo Beograd”, “ORSP – odbranimo reke Stare planine”, “Eko straža”, pa takozvani nezavisni stručnjaci u oblasti ekologije i urbanizma… I svi do jednog pozivali na proteste, na blokade, na nerede, na rušenje vlasti, mahali nekim papirima… a nijednu jedinu istinitu činjenicu okupljenim ljudima nisu izneli.

„Naša borba je zasnovana na doslednoj solidarnosti sa drugim grupama građana“ moglo se više puta čuti od govornika koji su to tako izgovarali kao da žele prvo sebe da ubede da nisu tu kao političari već kao, kobajagi, obični građani s najboljim namerama. I niko od njih ni ne živi u ovom delu Beograda, a svi sa pozamašnim političkim iskustvom u brojnim političkim partijama.

 

Radmila Vasić predstavljena kao ekolog (a u stvari predstavnica Dveri)

I ko je govorio? Dejan Jovanović iz Udruženja „Petlovo brdo“ a u stvari odbornik u Skupštini opštine Rakovica, Lidija Martinović predstavljena kao pejzažni arhitekta i neko ko se bavi ekologijom, a u stvari jedan od osnivača PSG-s (Pokreta slobodnih građana), Radmila Vasić predstavljena kao ekolog (a u stvari predstavnica Dveri), Marin Krešić kao poznati arhitekta i urbanista a u stvari čovek koji je političku karijeru počeo u DS-u, nastavio u Novoj stranci, a poslednji politički angažman mu je u Pokretu slobodnih građana; Stevan Banjac iz Inicijative “Ne davimo Beograd” koji su u Beogradu već poznati kao organizatori protesta protiv svega i svačega a po tuđim nalozima; Aleksandar Jovanović Ćuta iz “Odbranimo reke Stare planine”, Bojan Simišić iz Eko straže, predstavnici studenata Šumarskog fakulteta i udruženja Savski nasip…

 

I dok su studenti naglašavali da će učestvovati u protestima samo ako ne bude politike i političkih obeležja, iskusni politički kameleoni su pokušavali da objasne građanima da su protesti jedino rešenje i da „nije važno koja politička stranka ih podržava“.

I posle ovog skupa Beograđani nisu saznali šta će se zaista raditi na Košutnjaku, šta tačno podrazumeva rani javni uvid povodom izrade Plana detaljne regulacije za kompleks Avala filma na Čukarici i koliko će ovaj deo Beograda biti unapređen, a kvalitet života stanovnika poboljšan.

 

U prvom planu bila su međusobna prepucavanja i optuživanja onih koji su sebe nazvali organizatorima i koji su pokušali da stanovnike ovog dela Beograda uvere u teorije zavere izbegavajući da im kažu istinu – da nikakva seča drveća nije planirana, čak naprotiv da je planirana izgradnja škola, vrtića, pozorišta koji nisu na zelenim površinama i sadnja drveća.

A zarad istine i informisanosti javnosti, sve se radi po važećim procedurama i u skladu sa Zakonom. Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda uputio je elaborat za rani javni uvid povodom izrade Plana detaljne regulacije (PDR) za kompleks Avala filma na Čukarici. Rani javni uvid obaviće se u zgradi Gradske uprave, u Ulici 27. marta, od 29. juna do 13. jula.

Vlada Srbije je izgradnju filmskih studija sa pratećim sadržajima na Košutnjaku proglasila projektom od nacionalnog značaja, a sve u skladu sa Strategijom razvoja kulture Srbije od 2017. do 2027. godine.