DruštvoNaslovna

Avala studios: Šuma u Avala filmu dragulj koji se čuva

Društvena odgovornost „Avala studios doo“ je da vodi računa o prirodi i neće krčiti šumu kao ni retka stabla u okviru postojeće infrastrukture.

Samoniklo divlje rastinje i korov biće sanirani u saradnji sa Gradskim zelenilom i Srbija šumama, a pošumljavanje će se vršiti sa tri puta više novih stabala u odnosu na divlje rastinje koje bude uklonjeno. Biće kreirane zelene površine za šetnju i rekreaciju umesto dosadašnjih deponija i nepristučnih delova prirodi.

Koncept celog projekta je da približi evropske ekološke standarde kroz izgradnju novih objekata, odnosno studija na mestu postojećih i da oživi filmsku industriju. Izgradnja najsavremenijih filmskih studija radi se na osnovu Plana detaljne regulacije čiji je obuhvat 86ha, od čega će biti iskorišćeno oko 40ha. U okviru projekta biće oko 50.000m2 filmskih studija i pratećih prostora za filmsku industriju. Trenutno postoji oko 36.000m2 koji nisu adekvatni, a samo se 3.000 m2 koristi za domaće produkcije s obzirom da ne zadovoljavaju potrebe internacionalnih produkcija. Biće rekostruisana dva studija oko 2.000m2, a ostalo će se zidati prema najsavremenijim standardima. Planirani prihod od filmske industrije stanih filmskih produkcija za Republiku Srbiju biće između 120-150 miliona evra godišnje.

Avala studios realizuje digitalizaciju filmova koji su u vlasništvu, a koji se čuvaju u prostorijama Jugoslovenske Kinoteke kako bi se očuvalo kulturno nasleđe najveće produkcijske kuće sa ovih prostora.

Sa ponosom se ističe da je kompletno sređen fundus filmskih kostima koji je zapostavljen, a deo istog bio je doniran za filmove „Kralj Petar“ i „Zaspanka za vojnike“ kao i za proslavu obeležavanja 100 godišnjice Velikog rata.

Društvo se aktivno uključilo u rešavnje pitanja stambenog zbrinjavanja 43 porodice koje žive više od dve decenije u neuslovnim prostorima radničkih baraka. Bivši radnici RTS, izbeglice i interno raseljena lica iz Hrvatske, Bosne i Kosova i Metohije dobiće u vlasništvu u Resniku stanove čija je vrednost oko 1,5 miliona evra.

Deo plana izgradnje pored studija obuhvata stambeno poslovni kompleks sa državnom školom, sportskim centrom, dva vrtića, staze za biciklizam, dečje igralište i zgrade sa zelenom energijom. Da bi se očuvala priroda i zadržale zelene površine, predviđeni su parkinzi ispod svih zgrada i filmskih studija.

O Društvu „Avala studios doo“ i planovima

„Avala film“ je privatizovan od strane „Avala studios“ i danas je većinski vlasnik društva češka firma „SEBRE“. Vizionarska kompanija koja je u centru Praga izgradila ekološke zgrade za koje je arhitekta Stanislav Fiala dobio nagrade kao najbolji arhitekta sa pohvalom UNESCA za očuvanje kulturnog nasleđa i koji će u Srbiji biti u timu koja realizuje projekat. Beograd će kroz human, ekološki i u skladu sa očuvanjem zelenih površina dobiti prostor u kome će građani moći da uživaju u segmentu kulture, umetnosti, sportu, a IT početnici i stručnjaci da razvijaju svoje ideje i kreiraju safe space.

Obuhvatom plana se nalaze objekti Radio televizije Srbije, Jugoslovenske kinoteke, stanica protivpožarne policije sektora za vanredne situacije, Fakultet za sport (DIF) i crkva Sv. Luka koji će ovim planom konačno dobiti mogućnost za proširenje sopstvenih kapaciteta.

Društvo Avala Studios teži da povrati sjaj i slavu kroz potpunu revitalizaciju filmske industrije u Srbiji i ulaganje u visini od 65 miliona eura u izgradnju filmskih studija.

Izvor: Avala Studios doo