KulturaNaslovna

Održana Likovna kolonija u Ivanovu

U Ivanovu je danas po drugi put organizovana likovna kolonija na kojoj su slikari stvarali svoja dela inspirisani ovim mestom.

Prvobitna ideja je bila da kolonija traje dva dana i da bude i učesnika sa strane, ali zbog pandemije virusa korona i preporučenih preventivnih mera organizovana je kao jednodnevna kolonija uz učešće deset slikara iz Pančeva.

Marko Guran, direktor Doma kulture u Ivanovu kaže da je ideja za održavanje likovne kolonije nastala spontano, jer sve više različitih umetnika boravi u ovom mestu u kojem postoje raznovrsne manifestacije.

Ivanovo je prepoznatljivo po fotografiji i promoviše se godinama kroz fotografiju. Dobili smo ideju da prezentaciju sela uradimo i kroz slike, jer nas je interesovalo kako Ivanovo vide likovni stvaraoci. Vidim da je slikare zainteresovalo selo. Neki su danas slikali u prirodi, na Dunavcu. To nam je i bio cilj, da kolonija traje nekoliko dana i da ugostimo dvadesetak slikara koji bi radili u prirodi, na Zimovniku, na Dunavu, da ovekoveče našu prirodu i naše mesto u svojim delima, kaže Marko Guran.

Likovna kolonija je uvrštena u redovni plan i program rada Doma kulture u Ivanovu, a želja im je da za nekoliko godina postane veoma cenjena i prepoznatljiva manifestacija poput Foto safarija i Salona umetnosti „Ivanovo u fokusu“.

 

Domu kulture u organizaciji kolonije pomaže Art klub Dukat iz Pančeva. Uloga Art kluba Dukat je da na svakoj koloniji obezbede što kvalitetnije likovne stvaraoce, kako bi se i kvalitet kolonije poboljšavao svake naredne godine.

Živanko Velisavljev, predsednik Art kluba Dukat kaže da je saradnja počela slučajno sa Domom kulture.

Pre tri godine sam se doselio u Ivanovo, video sam da se održavaju razne manifestacije kao što su „Foto safari“, „Dani harmonike“… Višenacionalna je sredina sa miroljubivim ljudima. Učinilo mi se da bi jedna likovna kolonija dodatno obogatilo kulturni i društveni život u selu, kako je na kraju i bilo. Ove godine smo morali da se ograničimo na deset učesnika, odlučili smo da budu iz Pančeva, kako bi mogli da dođu. Slikari su radili po okolini Ivanova, prema Dunavu, u prirodi, jer nas je poslužilo vreme, a deo njih je slikao ispred Doma kulture, ispričao je Živanko Velisavljev.

 

 

Milovan Panić je jedan od slikara koji prvi put učestvuje na likovnoj koloniji u Ivanovu.

Ja sam bio na Dunavcu, izabrao sam motiv sa mosta. Ima tamo puno lepih motiva. Bile su i neke vrbe i čamci koji su me takođe zaintrigirali. Izabrao sam Dunavac, jer je to upečatljivo mesto. Čim se uđe u selo prvo se vidi Dunavac koji je predivan. A samo selo je za mene prava nirvana, mesto za lagani rad. Ja sam ekspresivac i moram to odmah ekspresivno da uradim. Prvo što ugledam to mi je motiv za rad. Dobro je što se pokrenuću nove likovne kolonije, jer i iskusnim i mladim slikarima one su važne. Svako mesto je izazov, ima svoju lepotu i šarm. Pogotovo Ivanovo, malo skrajnuto seoce što je dobro za umetnike. Ovde su se naselile rode, pa fotografi, a sada i slikari. Ne konkurišemo jedni drugima, fina je to simbioza. Zaista mi je bilo zadovoljstvo stvarati danas u Ivanovu, preneo nam je svoje utiske slikar Milovan Panić.

 

 

Gordana Đurađević radi u Muzeju u Pančevu i učestvovala je kao studentkinja u radu likovnih kolonija. Ove godine ipak priključila se radu Likovne kolonije „Ivanovo“.

Godinama nisam učestvovala, jer je bilo previše posla u struci kojom se bavim. Pandemija je uticala na to da svi nekako imamo malo više slobodnog vremena, tako da sam se rado odazvala pozivu organizatora. Danas sam uradila sliku jedne ženske figure. Poznata je kao Vidovdanka iz Vinče. To mi je bila trenutna inspiracija. Lepo mi je bilo danas u Ivanovu, domaćini su vrlo ljubazni, inspirativna je atmosfera, veoma sam zadovoljna, kaže Gordana Đurađević.

Slikar Aleksandar Alempijević je učestvovao i prošle godine na ovoj koliniji u Ivanovu, ponovo se odazvao pozivu i napravio je čak dva likovna rada.

Jako sam inspirisan Ivanovom i svojim kolegama. Kolonije su jako bitne slikarima, jer su one pravo osveženje. Družiš se sa svojim kolegama, razmeniš iskustvo, sve je to veoma dragoceno, ispričao je Alempijević.

 

 

Jelena Badnjevac Ristić često učestvuje na likovnim kolonijama, a na ivanovačkoj koloniji je prvi put.

Ivanovo mnogo volim i često dođem, fotografišem motive za svoje slike. Jedne godine sam zimi došla i imam nekoliko slika sa zimskim motivima. Prva slika koju ću ostaviti Domu kulture je iz tih mojih šetnji do Ivanova, na njoj su kućice i splavovi. Prošetala sam duž ulice i fotografisala nekoliko starih kuća i to me je inspirisalo da napravim još jednu sliku danas. Nemam običaj da na jednodnevnoj koloniji puno slikam, ali sada mi se sve sklopilo – i ambijent i učesnici i organizatori i vrlo rado sam uradila dve slike, ispričala nam je Jelena Badnjevac Ristić.

Osim njih u Ivanovu su danas stvarali i Jonel Popović, Vanja Velisavljev, Nebojša Bolesnikov, Petar Putić i drugi.

 

 

Izložba slika nastalih na likovnoj koloniji Ivanovo bila je otvorena istog popodneva u Domu kulture Ivanovo.

Dela sa prve kolonije čine stalnu postavku Doma kulture. S obzirom da su i sa ove kolonije autori sve slike poklonili Domu kulture, i oni će biti izloženi tokom cele godine u holu ustanove i publika će imati priliku da ih vidi, zajedno sa delima nastalim prošle godine, na prvoj koloniji.

Organizator je Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ Ivanovo. Likovna kolonija je organizovana u saradnji s Art klubom Dukat iz Pančeva.