DruštvoNaslovnaTurizam

U Srbiji postoji pink jezero: renovirana Termalna banja Pačir

Ukoliko vas put nanese na sever Srbije naići ćete na ružičasto jezero u Pačiru, nedaleko od Bačke Topole, a svega 20 minuta od Subotice.
Svoju boju duguje slanoj vodi i mineralima.

Svojom nestvarnom bojom podseća na egzotična jezera od Australije do Bolivije i Meksika.

Kako bi se oživeo Pačir, predstavnici mesne zajednice su pokrenuli inicijativu za izgradnju banje u Pačiru. Oni su 2006. godine na jednom konkursu dobili sredstva za bušenje termalnog bunara. Izbušen je u periodu od 2008. do 2010. godine i nakon toga Mesna zajednica „Pačir“ je iz sopstvenih sredstava izgradila banju.

 

 

Termalna banja Pačir radi već šest godina, a od 2018. godine ima i zatvoreni deo i radi 365 dana u godini. Sada je malo drugačija situacija zbog virusa korona i mi smo bili zatvoreni od 15. marta do 15. juna ove godine. Taj period smo iskoristili za renoviranje, tekuće održavanje čitavog sistema, cevovoda, bunara, krečili smo, čistili i sve smo sredili za početak rada. Imamo devet zaposlenih i zahvaljujemo se državi na tri minimalca što je bezbedila, jer nam je pomoć države bila dobro došla da premostimo period od tri meseca, rekao je predstavnik Mesne zajednice „Pačir“, Oto Nađ.

 

 

Topla voda u Pačiru dolazi sa 1.400 metara dubine i slana je, što čini odlazak u ovu banju jedinstvenim iskustvom. Voda sadrži natrijum, jod, sulfat, brom i mnoge druge minerale koji unapređuju zdravlje.

Kada su se izvodili radovi 2010. godine na bušenju bunara ispostavilo se da je ova voda slana i lekovita što je i utvrdila laboratorija NIS-a. Voda sadrži litijum, brom, jod u velikoj količini tako da je voda pogodna za lečenje kožnih oboljenja, psorijazu, reumatska oboljenja i oboljenja posle povreda. Naši posetioci su uglavnom penzioneri i ovde se dobro provode, kaže uz osmeh Oto Nađ.

 

 

Zbog situacije sa epidemijom infekcije kovid-19 za sada je limitiran broj posetilaca na 600 u toku dana u skladu sa preporukama Štaba za vanredne situacije Bačke Topole i Kriznog štaba Vlade Srbije. Dezinfekcija se obavlja stalno.

Tekst i foto: L.V.