DruštvoNaslovna

Prijave srednjoškolaca za „Svetionik znanja“ otvorene do 2. avgusta

Svetionik znanja poziva srednjoškolce da se do 2. avgusta prijave na tradicionalno takmičenje koje se već četvrtu godinu organizuje u cilju edukacije, obuke ali i povezivanja mladih iz cele Srbije.

Ukoliko imate želju da unapredite sredinu u kojoj živite, takmičarski duh i treba vam podrška da svoju ideju sprovedete u delo, „Svetionik znanja“ je takmičenje za vas!

„Svetionik znanja“ okuplja 60 srednjoškolaca iz 15 gradova Srbije i osmišljen je tako da učesnici, uz stručnu pomoć mentora, u timovima rade na osmišljavanju i pripremi projekata na neku od pet tema (ekologija, javno zdravlje, turizam, kultura i društvena odgovornost) u cilju unapređenja zajednica u kojima žive, ali i ličnog profesionalnog usavršavanja. Sve što je potrebno je da uoče neku dobru promenu koju bi želeli da realizuju u svom mestu, da se prijave i pokrenu.

Gradovi koji učestvuju ove godine su: Beograd, Valjevo, Vranje, Vršac, Kragujevac, Kruševac, Leskovac, Niš, Novi Sad, Pančevo, Paraćin, Pirot, Prijepolje, Užice i Šabac.

Priliku za zajedničko učenje i upoznavanje srednjoškolci iz različitih gradova Srbije imaju na svečanom otvaranju, kada se definišu timovi po gradovima, upoznaju sa mentorima i predavačima. Tokom trodnevnog seminara u Vršcu (11. do 13. septembar), koji obuhvata smeštaj, predavanja, radionice i zabavni program, timovi srednjoškolaca određuju i definišu projekte kroz koje žele da unaprede svoje lokalne zajednice i pripremaju se za izradu projekta.

 

 

Nakon seminara sledi tromesečni program rada na projektima, sastavljen od nedeljnih vebinara koji hronološki prate razvoj ideja timova srednjoškolaca. Provere napretka se organizuju tri puta u toku programa dok se i sami timovi povezuju putem posebnog programa „partnerskih timova“ kako bi se podstakla kultura zajedništva i pomaganja. Finalni projekti se predstavljaju na završnom događaju Svetionika znanja (kraj novembra), gde radove ocenjuje stručni žiri, sačinjen od predstavnika uspešnih kompanija, humanitarnih fondacija, medija i organizacija koje imaju razvijene programe podsticaja omladinskog aktivizma i preduzetništva.

Svetionik znanja spaja proaktivne mlade ljude iz različitih delova Srbije kroz učenje i rad na unapređenju mesta u kojima žive. Učešćem u Svetioniku znanja mladi ljudi imaju priliku da od eminentnih stručnjaka uče o osnovama projektnog menadžmenta i steknu uvid u to kako da ideju koju imaju sprovedu u delo.

Učešće u projektu je višestruko korisno, ali i zabavno, a potpuno je besplatno! Zainteresovani učenici koji žive na teritoriji Srbije samo treba da se prijave za učešće na linku ovde putem zvaničnih kanala Svetionika znanja na društvenim mrežama. Konkurs otvoren do 2. avgusta.

Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.