AktuelnoDruštvoNaslovna

Nemački ZF kreirao novu diviziju za Pančevo: proizvodiće samo hibridna vozila, da građanima bude jeftinije

Nemačka kompanija ZF koja fabriku ima i u Srbiji, u Pančevu, više neće razvijati komponenete za motorne pogone sa unutrašnjim sagorevanjem već će se fokusirati na priključne „plag-in“ hibride i isključivo električna vozila, navodi se u saopštenju ZF-a.

Cilj je da se pod istim krovom kupcima ponude električna rešenja pogonskih sistema vozila.

U ZF-u je odlučeno da od divizija za pogonsku tehnologiju putničkih automobila i e-mobilnost formiraju jedinstvenu – novu diviziju kako bi se pod istim krovom kupcima ponudila električna rešenja pogonskih sistema vozila.

Ovim korakom će ZF objediniti svoje kompetencije s ciljem da bolje odgovori na rastuću elektrifikaciju putničkih vozila, poboljša pristupačnosti kupcima i dodatno ubrza proces transformisanja pogonskih motora u „plag-in“ hibride i električne pogonske grupe, navodi se u saopštenju i dodaje kako ZF više neće razvijati komponente za isključivo motore sa sagorevanjem.

Uprkos poremećajima zbog Kovid-19 očekuje se da će ove godine prodaja električnih vozila dostići 2,5 miliona na svetskom nivou, a predviđa da će ih se 2030. godine prodavati 31,1 milion godišnje.

ZF u Pančevu (foto: N.S.)

ZF svoj program E-mobiliti već nekoliko godina razvija u Pančevu, a ove godine očekuje se završetak druge faze investicije kao i razvojnog centra.

Nadzorni odbor korporacije ZF je na današnjem redovnom zasedanju imenovao Štefana fon Šukmana (46), koji trenutno rukovodi Divizijom za pogonsku tehnologiju putničkih vozila, za novog člana Upravnog odbora korporacije. On će na toj poziciji naslediti Mihaela Hankela (63) počev od 1. januara 2021. godine.

Nakon 17 godina uspešnog rada za korporaciju Hankel će se povući u penziju

Štefan fon Šukman rukovodi od jeseni 2018. godine Divizijom za pogonsku tehnologiju putničkih vozila sa sedištem u nemačkom Zarbrikenu. Nakon završenih studija poslovne administracije, on je 2003. godine započeo svoju karijeru u ZF grupi i bio je na različitim rukovodećim pozicijama, uključujući poziciju komercijalnog direktora kompanije „ZF upravljački sistemi motornih vozila“ sa sedištem u mađarskom Egeru kao i poziciju glavnog menadžera Poslovne jedinice za globalni aftermarket i male serije u okviru kompanije „ZF upravljački sistemi“ iz Švebiš Gmunda u Nemačkoj. Tokom 2015. godine fon Šukman je prešao u Diviziju za pogonsku tehnologiju putničkih vozila gde je preuzeo poziciju starijeg potpredsednika resora finansija, kontrole, IT i upravljanja procesima pre nego što postao glavni menadžer divizije.

Stephan von Schuckmann, Executive Vice President Division Car Powertrain Technology, ZF Friedrichshafen AG in Saarbrücken 
Copyright: Andreas Schlichter

Imenovanje fon Šukmana za člana Upravnog odbora korporacije ZF počev od 1. januara 2021. godine se podudara sa značajnim strukturalnim promenama unutar same grupe.

U istom tom periodu će se od postojećih dvaju divizija – „Pogonske tehnologije putničkih vozila“ i „E-mobilnost“ – formirati jedna, nova divizija. Ovim korakom će ZF objediniti svoje kompetencije s ciljem da bolje odgovori na rastuću elektrifikaciju putničkih vozila, poboljša pristupačnosti kupcima i dodatno ubrza proces transformisanja pogonskih motora u priključne („plug-in“) hibride i električne pogonske grupe.

Sa Štefanom Šukmanom kao rukovodiocem nove divizije i članom Upravnog odbora, stekli smo lidera iz naših sopstvenih redova koji izuzetno dobro poznaje sektor pogonske tehnologije za automobile. On će ojačati poziciju ZF-a u oblasti e-mobilnosti“, izjavio je dr inž. nauka Franc-Jozef Pefgen, predsednik Nadzornog odbora korporacije ZF.

Nakon 17 uspešnih godina rada za ZF, član Upravnog odbora korporacije ZF Mihael Hankel će do kraja godine otići u penziju

Odavanje priznanja Mihaelu Hankelu

Dr Pefgen se zahvalio Mihaelu Hankelu koji će 31. decembra 2020. napustiti Upravni odbor korporacije ZF-a na dugogodišnjoj posvećenosti.

Mihael Hankel je uspešno doprineo preorijentisanju cele grupe. Pokazao je izuzetnu posvećenost digitalizaciji proizvodnje u ZF-u uvođenjem pametnih industrijskih aplikacija. Njegova zasluga je to što je širom sveta uveden ZF proizvodni sistem. On je takođe izuzetno doprineo činjenici da ZF danas poseduje globalno efikasnu proizvodnu mrežu. U ime korporacije mu želimo sve najbolje u budućnosti, rekao je Dr Pefgen.

Mihael Hankel je 2003. godine primljen u Upravni odbor nekadašnje kompanije ZF Sachs AG u Švajnfurtu gde je rukovodio Divizijom za šasije. 2007. godine je postao predsednik Upravnog odbora kompanije „ZF Lenksisteme GmbH“ („ZF upravljački sistemi“) u nemačkom Švebiš Gmundu. Od 2013. godine Mihael Hankel je član Upravnog odbora korporacije ZF gde je odgovoran za divizije „Pogonska tehnologija putničkih vozila“ i „E-mobilnost“, korporativnu proizvodnju i upravljanje ključnim kupcima putničkih vozila u Evropi i Severnoj Americi.