KulturaNaslovna

Knjiga satiričara iz Pančeva nagrađena u Bugarskoj

Zajednička knjiga aforizama „Aforistički tandem“, objavljena na bugarskom jeziku 2019. godine, satiričara iz Pančeva Aleksandra Čotrića (1966) i njegovog bugarskog kolege Valentina Dimitrova (1946) ovenčana je značajnim priznanjem – Velikom nagradom grada Varne u oblasti književnosti.

Ovu odluku donela je gradska uprava, a nagrada je uručena na svečanosti održanoj u zdanju opštine 15. avgusta na Dan Varne. Priznanje je iz ruku gradonačelnika Ivana Portniha primio Valentin Dimitrov, aforističar, antologičar prevodilac i priređivač ove knjige.

U nagrađenom delu nalazi oko dve hiljade tematski sličnih aforizama srpskog i bugarskog pisca. Aforizmi su svrstani u osam poglavlja: Internacionalizmi, Politizmi, Egzistencijalizmi, Demokratizmi, Kriminalizmi, Kulturalizmi, Erotizmi i Laforizmi.

Čotrić je u Bugarskoj 2013. godine dobio međunarodno priznanje „Aleko Konstantinov“ za satiričnu priču, a 2019. godine je preveo i priredio Antologiju bugarskog aforizma „Trn i ruža“, koja je predstavljena u Gradskoj biblioteci Sofije i Bugarskoj nacionalnoj televiziji.