KulturaNaslovna

Otvoren 13. salon fotografija „Ivanovo u fokusu“

U Domu kulture u Ivanovu otvoren je 13. Salon umetničke fotografije „Ivanovo u fokusu“. Zbog pandemije virusa kovid-19 svečano otvaranje upriličeno je bez prisustva publike, ali su zainteresovani mogli da ga prate putem interneta.

Iako ove godine nije bilo moguće organizovati Foto safari, na konkurs je stigao uobičajeni broj radova na obe teme: „Ivanovo“ i „Slobodna“.

Zoltan Bisak, organizator Salona, kaže da fotografi iz zemalja u regionu redovno šalju svoje radove i da su već po raspisivanju konkursa prvi radovi stigli iz Severne Makedonije, Hrvatske i Slovenije.

Domaći autori uglavnom čekaju poslednji trenutak za slanje fotografija na konkurs. Ipak, važno je da je bilo dosta autora i ove godine, čak i dosta novih mladih autora koji su postigli zapažene rezultate. To nas naravno raduje, kaže Bisak.

Prema oceni stručnjaka, kvalitet fotografija se menja iz godine u godinu, ali standardi ostaju isti. Od 600 fotografija, prema propozicijama, 94 ih je izloženo.

 

 

Na otvaranju ovogodišnjeg Salona pročitana su imena nagrađenih autora, a nagrade će im biti poslate poštom.

Za temu “Ivanovo” prva nagrada pripala je Milici Kurjak (fotografija “Nikolinin paradise”), druga nagrada Milanu Gabariću (fotografija “Oko”), a treća nagrada Draganu Baboviću (fotografija “Dragana”). Pohvale su pripale Romanu Đuriću, Snežani Lerh, Aleksandru Jovanoviću i Vojislavu Lukoviću.

Za temu “Slobodna” dodeljene su pojedinačne nagrade kao i nagrade za kolekcije fotografija.

U pojedinačnoj kategoriji prva nagrada pripala je Nebojši Kovaču, druga nagrada Tanji Gorjan, treća nagrada Mirsadu Mujanoviću, a pohvale Slobodanu Čaviću, Ivani Todorović, Zoranu Zdravevu i Božidaru Aćimovu.

Prva nagrada za kolekciju pripala je Darku Dozetu, druga nagrada Jovanu Đikiću, treća nagrada Mirjani Jovanović, a pohvala Gezi Farkašu.

 

 

Posetioci će radnim danima od 9 do 13 sati moći da posete Dom kulture u Ivanovu i da pogledaju izložbu, ali uz nošenje zaštitnih maski i u grupama do pet posetilaca.

Salon umetničke fotografije podržali su Grad Pančevo, Turistička organizacija Pančevo i Mesna zajednica Ivanovo.

Organizatori se nadaju da će se epidemiološki uslovi u zemlji popraviti i da će u oktobru biti moguće organizovanje „Foto safarija“ na kojem će mladi autori imati priliku da se druže, unaprede svoja znanja u oblasti fotografije, ali i upoznaju lepote Ivanova.