DruštvoNaslovna

Alibunar: Državno poljoprivredno zemljište u zakup ratarima

U opštini Alibunar u toku je drugi javni poziv za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Dušan Dakić, predsednik Opštine Alibunar podseća da opštinske vlasti Alibunara kao i prethodnih godina lokalnim poljoprivrednicima obezbeđuju mnoge beneficije.

Jedna od njih je i davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta koje je u državnoj svojini. Pohvaljeni smo od Ministarstva za poljoprivredu od Uprave za poljoprivredu gde smo od 10.650 hektara koliko izdajemo državnog poljoprivrednog zemljišta, izdali 7.980 hektara i naplatili isto toliko, što je priznaćete veliki uspeh. Ipak, treba napomenuti da među tih 10.650 hektara postoje i pašnjaci, trstici, močvare i neko zemljište koje je nekvalitetno, rekao je Dušan Dakić, predsednik Opštine Alibunar.

 

 

Pravo na učešće u drugom krugu konkursa ima svako pravno ili fizičko lice sa područja ove opštine koje je upisano u registar privrednih gazdinstava i nalazi se u aktivnom statusu najmanje tri godine.

Formulari prijave se mogu preuzeti svakog radnog dana na pisarnici Opštine Alibunar.

U prethodnih nekoliko godina ova mera je dala velike rezultate. Poredeći samo prošlu i pretprošlu godinu imate skok, fantastičan skok od 60% i to gde smo 60% površina izdali i naplatili, što je veliki uspeh. Mi smo pribegli meri da izdamo zemljište na tri godine. To je još jedna mera koja sprečava uzurpaciju zemljišta. Kad izdate zemljište na duži period, poljoprivrednicima se isplati i da u to zemljište ulažu i drugačije se odnose prema njemu, a i vode računa o tom zemljištu, da ne bude uzurpacije, kaže Dušan Dakić.

Iz opštine Alibunar ističu da će u narednom periodu nastaviti sa ulaganjem u razvoj poljoprivrede, kao i prateće industrije.